Από Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα κοπούν 60.000 αναπηρικές και 40.000 συντάξεις-«μαϊμού» που πήγαιναν είτε σε… νεκρούς είτε σε άτομα που δεν είναι δικαιούχοι.

Πάνω από 100.000 «ύποπτες» συντάξεις -που καταβάλλονται σε ασφαλισμένους- φαντάσματα, σε αναπήρους-«μαϊμού» αλλά και σε άτομα που έχουν μείνει μόλις λίγους μήνες στη χώρα- θα βρεθούν στο επίκεντρο των ελέγχων του υπουργείου Εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό είναι σε εξέλιξη εκστρατεία καταγραφής όλων των συνταξιούχων, ενώ από Σεπτέμβριο θα υπάρξουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι για να μπει τέλος στη «λεηλασία» των Ταμείων.

Όπως αναφέρει σήμερα το «Έθνος», ουσιαστικά οι συντάξεις θα περάσουν από «κόσκινο» για να διαπιστωθεί το αν έχουν υπάρξει παρατυπίες. Οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν:

Στις περιπτώσεις που καταβάλλονται συντάξεις σε ασφαλισμένους-«φαντάσματα».
Στις συντάξεις που δίνονται σε αναπήρους-«μαϊμού».
Στις συντάξεις που καταβάλλονται σε άτομα που έχουν έρθει από άλλες χώρες (κυρίως Βουλγαρία, Ρουμανία) και πήραν σύνταξη μετά μικρή παραμονή στη χώρα μας.
Σε όσους παίρνουν δύο συντάξεις από Ταμεία κύριας ασφάλισης, για να διαπιστωθεί το κατά πόσο τηρείται το πλαφόν (που διαμορφώνεται στα 3.680 ευρώ).