Τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η προσφυγική κρίση κατέδειξε, υποδεχόμενη τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ.Χριστιάνα Καλογήρου.

«Οι πρωτοβουλίες σας στην Ευρώπη, αλλά και στον ΟΗΕ, για τη διεθνοποίηση του προβλήματος, ελπίζουμε ότι θα έχουν γρήγορα αποτελέσματα και θα ληφθούν άμεσα αποφάσεις για την περαιτέρω ενεργοποίηση και κοινή δράση των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και για την απαραίτητη συνεργασία με τις τρίτες χώρες και ειδικά με την Τουρκία», συμπλήρωσε η Περιφερειάρχης απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό.

Η κ. Καλογήρου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Καγκελάριο της Αυστρίας κ. Βέρνερ Φάιμαν, τον οποίο ευχαρίστησε που επέλεξε να επισκεφθεί το νησί της Λέσβου σε μια τόσο δύσκολη στιγμή.

«Θέλω να τονίσω σε εσάς, όπως τόνισα και στον Πρόεδρο Γιούνγκερ, ότι οι τοπικές και περιφερειακές αρχές, αλλά ιδίως ο απλός κόσμος –οι νησιώτες- δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό με πνεύμα αλληλεγγύης, με αυταπάρνηση, με εθελοντική προσφορά», είπε στον αυστριακό Καγκελάριο.

«Από την άλλη πλευρά τα νησιά μας αντιμετωπίζουν τις άμεσες, αλλά και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, τόσο στην καθημερινότητα όσο και στην αναπτυξιακή τους προοπτική και οφείλουμε να αναζητήσουμε λύσεις στήριξής τους. Χρειαζόμαστε άμεσα προσωπικό, χρηματοδότηση και τεχνικά μέσα. Παράλληλα όμως επιβάλλεται να αναληφθούν αναπτυξιακού χαρακτήρα πρωτοβουλίες με την αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών των επάλληλων κρίσεων, (δημοσιονομική, οικονομική, προσφυγική), ώστε τα νησιά μας όχι απλώς να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, αλλά και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών» συμπλήρωσε.