Μια καινούρια καθημερινότητα άρχισε από χθες για περίπου 170 μετανάστες και πρόσφυγες στο κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα όπου μετεγκαταστάθηκαν από το Πεδίον του Άρεως.

Την ώρα που το Πεδίον του Άρεως καθαρίζεται για να παραδοθεί στους επισκέπτες του, αφού αποτέλεσε για εβδομάδες «σπίτι» των ανθρώπων που βρέθηκαν στην Αθήνα κατά την αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, οι πρώην «ένοικοί» του ξύπνησαν σήμερα στον Βοτανικό. Η αφετηρία τους μπορεί να μετατοπίστηκε κατά μερικά χιλιόμετρα, ο προορισμός τους όμως παραμένει ο ίδιος: για τους περισσότερους η Ελλάδα είναι μόνο ένας σταθμός στο ταξίδι τους προς τον ευρωπαϊκό βορρά όπου ευελπιστούν να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Κατά τη μετεγκατάσταση των ανθρώπων αυτών παρούσα ήταν η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία χαρακτήρισε το χώρο του Ελαιώνα παράδειγμα και υπόδειγμα και για άλλα κέντρα φιλοξενίας.

Για την προστασία των προσφύγων ο χώρος φυλάσσεται και το βράδυ οι πόρτες του Κέντρου κλείνουν ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας οι φιλοξενούμενοι, που είναι καταγεγραμμένοι, μπαίνουν και βγαίνουν όποτε θέλουν. Η είσοδος ανθρώπων που δεν έχουν καταγραφεί δεν επιτρέπεται.

Παρέχονται τρία γεύματα την ημέρα ενώ το περιεχόμενό τους είναι προσαρμοσμένο τόσο στις ανάγκες που προέκυψαν από τη διαμονή των προσφύγων στο Πεδίον του Άρεως- αρκετοί αντιμετώπιζαν γαστρεντερικά προβλήματα όσο και στα θρησκευτικά τους πιστεύω. Στην παροχή του φαγητού συμμετέχει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Ερυθρός Σταυρός.

Παρά τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν ελεύθερο ίντερνετ δεν υπάρχει ούτε και προγραμματίζεται και η μόνη πρόσβαση στο διαδίκτυο αφορά τις διοικητικές υπηρεσίες που έχουν εγκατασταθεί στο κέντρο φιλοξενίας.

votan13 votan12 votan11 votan10 votan9 votan8 votan7 votan6 votan5 votan4 votan3 votan2 votan1

Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος