Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας, Υγείας και Περιφερειακής Ανάπτυξης απευθύνουν τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την εγκύκλιο του ΙΚΑ για την αγορά ορθοπεδικών ειδών που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ατόμων με αναπηρία.

Εδώ και δύο ημέρες έχουν καταλάβει τα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ στην Αγίου Κωνσταντίνου εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για την εγκύκλιο αυτή.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές Ηρώ Διώτη, Βασίλης Μουλόπουλος και Μιχάλης Κριτσωτάκης σημειώνουν πως η εγκύκλιος υπεγράφη και εστάλη από τη διοίκηση του ΙΚΑ «νύχτα». «Αυθαίρετα, χωρίς καμία αιτιολόγηση, με πρόσχημα την προσαρμογή των τιμών στις τιμές της βάσης δεδομένων του “Παρατηρητηρίου Τιμών” της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, προχώρησε στον επανακαθορισμό των χρηματικών ποσών για είδη άκρως απαραίτητα για την αυτονομία και την αύξηση της λειτουργικότητας των ατόμων με κινητικές αναπηρίες. Οι νέες αυτές τιμές, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις είναι χαμηλότερες έως και 50% σε σχέση με τις προηγούμενες, δεν καλύπτουν τα κόστη του εμπορίου, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται τα ίδια τα άτομα με αναπηρία με τη διαφορά της εμπορικής τιμής».

Οι ερωτώντες βουλευτές κατηγορούν κατηγορούν τη διοίκηση του ΙΚΑ  πως «χωρίς καμία εμπεριστατωμένη μελέτη, προχωρά σε πρωτοφανείς και εξοντωτικές μειώσεις στα παρεχόμενα ορθοπεδικά, και όχι μόνο, είδη».

Στην περίπτωση των βοηθημάτων που περιλαμβάνονται στη νέα εγκύκλιο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη: τα άτομα με παραπληγίες, τετραπληγίες, ημιπληγίες και ακρωτηριασμούς είναι παγιδευμένα και καταδικασμένα σε ολοκληρωτική ακινησία, καθώς τα είδη που χρειάζονται  είναι απαραίτητα για την αξιοπρεπή αλλά και ουσιαστική διαβίωσή τους, προσθέτουν.

Οι βουλευτές χαρακτηρίζουν «τουλάχιστον ανήθικο» η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να καταδικάζει ακόμη και σε πλήρη ακινησία τα άτομα με παραπληγίες, τετραπληγίες, ημιπληγίες και ακρωτηριασμούς, στο πλαίσιο δραστικών περικοπών των κοινωνικών παροχών, ακολουθώντας τις κατεδαφιστικές πολιτικές της τρόικα και της κυβέρνησης.

Οι υπουργοί ερωτώνται εάν θα αποσύρουν άμεσα την επίμαχη εγκύκλιο της διοίκησης του ΙΚΑ και εάν θα προχωρήσουν σε εντατικούς ελέγχους της αγοράς ορθοπεδικών ειδών, με στόχο και τη μη επιβάρυνση των ΑμεΑ με επιπλέον κόστος αλλά και την εξοικονόμηση εσόδων για το Δημόσιο.