Την τμηματική χορήγηση της κανονικής άδειας στο προσωπικό του δημοσίου τομέα εξετάζει η κυβέρνηση, ώστε να εκλείψει το φαινόμενο των άδειων γραφείων στις δημόσιες υπηρεσίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Για πρώτη φορά θα καθιερωθεί το σύστημα των… δόσεων στην κανονική άδεια αναλόγως των αναγκών του φορέα όπου υπηρετεί ο υπάλληλος.

Ιδιαίτερα θα καταβληθεί προσπάθεια οι απουσιάζοντες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, τους κατ’ εξοχήν μήνες διακοπών, να μην υπερβαίνουν το 30% των εργαζομένων, ενώ μέχρι σήμερα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Με την πλήρη ανατροπή των διατάξεων που διέπουν το καθεστώς των αδειών, οι υπάλληλοι θα βρίσκονται κυριολεκτικά στο έλεος της υπηρεσιακής και πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ή του οργανισμού όπου ανήκουν καθώς όπως αναφέρει το δημοσίευμα του «Αδέσμευτου Τύπου», αυτοί θα επιλέγουν ποιο μήνα και για πόσες μέρες θα φεύγουν, προκειμένου να ξεκουραστούν.

Παραμένει πάντως το δικαίωμα των εργαζομένων να ζητούν με αίτηση τους προς την υπηρεσία τους να παίρνουν την άδεια σε χρόνο που επιθυμούν οι ίδιοι.

Μόνο που το διάστημα που θα απουσιάζουν θα είναι πολύ μικρότερο, καθώς πρέπει να ξεχασθούν οι πολυήμερες διακοπές που φτάνουν μαζί με τα… ρεπό και τις 40 ημέρες.