Στην άμεση δημιουργία του εργοστασίου διαλογής και επεξεργασίας υπολειμμάτων στη Ζάκυνθο και στη δρομολόγηση των διαδικασιών να κλείσει ο ΧΥΤΑ στο Σκοπό, που επιβαρύνει το χώρο του Εθνικού θαλάσσιου πάρκου, κατέληξαν οι συζητήσεις που είχαν την Παρασκευή στο υπουργείο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ο δήμαρχος Ζακυνθίων Στέλιος Μποζίκης, και ο αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Διονύσης Μυλωνάς με την ηγεσία του υπουργείου.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τον δήμαρχο, το υπουργείο αποδέχεται τη λειτουργία του ΧΥΤΥ στη θέση Λίβα, υπό την προϋπόθεση ότι πρώτα θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο διαλογής των σκουπιδιών.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο κ. Μποζίκης ανέφερε ότι έχει ήδη επιλεγεί ένας χώρος, όπου θα δημιουργηθεί κέντρο ανακύκλωσης, μηχανική διαλογή με εργοστάσιο διαλογής και κομποστοποίηση, και για το οποίο υπάρχει θετική προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Για το θέμα του υπάρχοντος ΧΥΤΑ στο Σκοπό, ο δήμαρχος επανέλαβε πως στο υπουργείο Περιβάλλοντος θεωρούν δεδομένο ότι αυτός ο χώρος έχει ημερομηνία λήξεως και συμπλήρωσε ότι η δημοτική αρχή θα αποκαταστήσει σταδιακά το χώρο, ενώ ο Σύνδεσμος Καθαριότητας θα τελειώσει το έργο με το τοιχίο για να μην υπάρχει ο κίνδυνος κατάρρευσης του σκουπιδότοπου στη θάλασσα.