Οι εκτιμήσεις του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για την κατάσταση που επικρατεί στον ιδιωτικό τομέα προκαλούν πρωτοφανές για δεδομένα της Μεταπολίτευσης «σοκ».

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», μία στις τρεις επιχειρήσεις(περισσότερες δηλαδή από 275.000) οφείλουν στους εργαζομένους τους κατά μέσο όρο 3 με 4 μηνιάτικα και έπεται ακόμη και πιο δραματική συνέχεια με απρόβλεπτες και καταστροφικές συνέπειες, ελέω Μνημονίου αλλά και των νέων μέτρων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι περίπου το 60% που φτάνουν στο ΣΕΠΕ μεταξύ μισθωτών και ιδιοκτητών εταιριών, κάθε μεγέθους, αφορά σε μη καταβολή δεδουλευμένων, δηλώνει ο ειδικός γραμματέας του Σώματος, Μιχάλης Χάλαρης.

Όπως είπε ο επικεφαλής του ΣΕΠΕ, οι περισσότεροι εργαζόμενοι, μπροστά στον φόβο της απόλυσης τους, προβαίνουν σε καταγγελίες στο Σώμα μόνο αφότου έχει περάσει ένα χρονικό διάστημα κάποιων μηνών από τη στιγμή που ο εργοδότης σταματά να τους αποδίδει μέρος ή και το σύνολο του μισθού τους.

Ειδικά κατά την διάρκεια των προηγούμενων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας μπροστά στον κίνδυνο να αντιμετωπίσουν τη διαδικασία του αυτοφώρου, η οποία προβλέπεται από τον νόμο, αρκετοί εργοδότες κατέβαλαν το Δώρο του Πάσχα αλλά εξακολούθησαν να μην αποδίδουν τους μισθούς που χρωστάνε στους εργαζόμενους τους. Αντίστοιχο φαινόμενο είχε γίνει και κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.