Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Ιωαννίνων με την οποία καταδικαστήκαν τρεις αλλοδαποί, αλβανικής υπηκοότητας, για παραλαβή ναρκωτικών ουσιών με σκοπό την εμπορία, ηθική αυτουργία αλλά και συνέργεια στην παραλαβή των ναρκωτικών.

Οι δύο πρώτοι καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης έξι ετών και ο τρίτος σε φυλάκιση ενός έτους, καθώς ήταν χρήστης ναρκωτικών ουσιών.

Οι αρεοπαγίτες απέρριψαν τις αιτήσεις των δύο εκ των τριών καταδικασθέντων που ζητούσαν να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση. Οι δικαστές έκριναν ότι η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Ιωαννίνων έχει πλήρη, ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, όπως απαιτεί το άρθρο 93 του Συντάγματος.

Σύμφωνα με το ιστορικό της απόφασης τον Οκτώβριο του 2005 συνοριακοί φύλακες συνέλαβαν Αλβανό υπήκοο ο οποίος μετέφερε σάκο που περιείχε 11 δέματα συνολικού βάρους 9.220 γραμμαρίων ακατέργαστης ινδικής κάνναβης.

Ο συλληφθείς, ο οποίος είχε αναλάβει τη μεταφορά των ναρκωτικών έναντι του ποσού των 1.000 ευρώ, δέχθηκε να συνεργαστεί με την Ελληνική Αστυνομία. Έτσι, επικοινώνησε κατά επανάληψη με τους ομοεθνείς του δια μέσου του κινητού τηλεφώνου του, προκειμένου να παραδώσει το σάκο με τα ναρκωτικά. Πράγματι το ραντεβού ορίστηκε στη περιοχή των Ασπραγγέλων. Στο σημείο της συνάντησης πήγε ο μεταφορέας του σάκου και οι δύο ομοεθνείς του με αυτοκίνητο για να παραλάβουν τα 11 δέματα με την ινδική κάνναβη. Κατά τη παραλαβή του σάκου, από αστυνομικούς συνελήφθησαν και οι άλλοι δύο αλλοδαποί. Να σημειωθεί ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου, όπως αποδείχθηκε, ήταν και χρήστης ναρκωτικών ουσιών.

Ακόμη αποδείχθηκε – σύμφωνα πάντα με τη δικαστική απόφαση – ότι ο ένας εκ των αλλοδαπών (όχι ο χρήστης) που πήγε να παραλάβει το σάκο έπεισε με πειθώ και φορτικότητα τον πρώτο αλλοδαπό που συνελήφθη από τους συνοριακούς φύλακες, να μεταφέρει τη ινδική κάνναβη έναντι του συμφωνημένου ποσού των 1.000 ευρώ.

Τέλος το Εφετείο, όπως και ο Άρειος Πάγος αναγνώρισε στον μεταφορέα του σάκου το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.