Στο δικαστήριο του τόπου, όπου κατοικεί ο δικαιούχος διατροφής, θα μπορούν να εισάγονται όλες οι αξιώσεις διατροφής. Σχετική νομοθετική ρύθμιση θα περιληφθεί στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Εξορθολογισμός και βελτίωση στην απονομή της πολιτικής δικαιοσύνης», του οποίου η διαδικασία διαβούλευσης ολοκληρώθηκε στις 21 Μαρτίου.

Όπως αναφέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, με τη ρύθμιση αυτή ευθυγραμμίζεται ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας με τις αντίστοιχες ρυθμίσεις του Κανονισμού 44/2001, ο οποίος καθορίζει τους κανόνες που διέπουν τη διεθνή δικαιοδοσία των δικαστηρίων και την αναγνώριση και εκτέλεση των αποφάσεων σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις στο πλαίσιο των κρατών-μελών της ΕΕ.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή, σε απάντηση ερώτησης που έχει απευθύνει η βουλευτής της ΝΔ, Έλενα Ράπτη, σε επτά υπουργεία για τη στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών.

Στην απάντησή του το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ενημερώνει δια του υφυπουργού, Γεώργιου Ντόλιου, ότι προτάσεις που υποβάλλονται για τους υποψηφίους, οι οποίοι διεκδικούν πρόσληψη και είναι μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, «θα εξετασθούν στο Πλαίσιο της Επιτροπής Κατάρτισης Προσλήψεων, προκειμένου το σύστημα να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο», αν και ήδη προβλέπεται μοριοδότηση τους.

Αλλά και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενημερώνει τη Βουλή ότι υπάρχει σχέδιο υπουργικής απόφασης που αφορά τη μέριμνα κατηγοριών στρατιωτικού προσωπικού που αντιμετωπίζουν οξέα κοινωνικά προβλήματα και στο οποίο περιλαμβάνονται προτάσεις που έχουν ως στόχο τη στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών.

Η βουλευτής της ΝΔ, Έλενα Ράπτη, έχει επισημάνει ότι το πλαίσιο στήριξης των μονογονεϊκών οικογενειών έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά εξαιτίας της ανατροπής πολλών κοινωνικών παροχών και επιδομάτων και έχει ζητήσει να αναπροσαρμοστεί το ύψος των προνοιακών επιδομάτων και των μέτρων οικονομικής ενίσχυσης των μονογονεϊκών οικογενειών. Η βουλευτής έχει, επίσης, ζητήσει κωδικοποίηση των διατάξεων, που στηρίζουν τις μονογονεϊκές οικογένειες.