Ασφυκτικά τα νούμερα για τις δαπάνες των δήμων

Ανησυχία Νικήτα Κακλαμάνη


ΕΛΛΑΔΑ
16:17
12/07/2010
Ασφυκτικά τα νούμερα για τις δαπάνες των δήμων
loading

«Όπως πήγαμε, φύγαμε και μάλιστα θα έλεγα πιο ανήσυχοι από πριν». Τα συγκεκριμένα λόγια ανήκουν στον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ, Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος σχολίασε τα αποτελέσματα της συνάντησης με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, δεδομένου ότι τα νούμερα για τις λειτουργικές δαπάνες των δήμων είναι… ασφυκτικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο είναι πολλοί οι δήμοι που ψάχνουν λύση στον δανεισμό προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες μισθοδοσίας. Η οικονομική κατάσταση των δήμων πάντως είναι ως εξής:
Η τακτική επιχορήγηση των ΟΤΑ φέτος και με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αναμένεται να μειωθεί κατά 1.084 εκ. ευρώ.
Δηλαδή από 2.684 εκ.ευρώ που προέβλεπε ο φετινός προϋπολογισμός ότι θα κατανεμηθούν στους δήμους, τελικά, στα ταμεία τους αναμένεται να φτάσουν 1.600 εκ. ευρώ (το αντίστοιχο ποσό το 2009 ανερχόταν στα 3.019 εκ. ευρώ). Δηλαδή θα γίνει μείωση της επιχορήγησης της τάξης του 40%!
Με δεδομένο δε ότι η τακτική επιχορήγηση προορίζεται για τη χρηματοδότηση αποκλειστικά ανελαστικών δαπανών και κυρίως τη μισθοδοσία των υπαλλήλων - δαπάνες που από το 2005 και μετά την εφαρμογή του Π.Δ.164 έχουν πολλαπλασιαστεί - πολλοί είναι οι δήμοι, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν αυτό το κόστος.
Εξαιρετικά μειωμένες σε σχέση με πέρυσι είναι και οι επιχορηγήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΤΑ), από 920 εκ. ευρώ το 2009, στον κρατικό προϋπολογισμό είναι εγγεγραμμένο το ποσό των 800 εκ. ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί τα 690 εκ. ευρώ και παραμένει άγνωστο αν θα δοθεί το υπόλοιπο ποσό.
Επίσης, το αναπτυξιακό πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», βρίσκεται στο κόκκινο. Μέχρι στιγμής έχει χρηματοδοτηθεί μόνο με θεσμοθετημένους πόρους των δήμων, ενώ δεν έχει εισρεύσει ακόμη στο ταμείο η συμμετοχή του κεντρικού κράτους, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ ομόφωνα αποφάσισε στο αμέσως προσεχές διάστημα - και μετά τη αναμενόμενη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών την ερχόμενη εβδομάδα - να δημοσιοποιήσει αναλυτικά τις θέσεις και τις προτάσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων των δήμων, οπότε και θα καθορίσει και τη στάση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το θέμα.
Επίσης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη να πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο της Αυτοδιοίκησης με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει