Σε πανελλαδικό καύσωνα διάρκειας έξι ημερών μπαίνει η χώρα από την Κυριακή. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για ένα από τα σφοδρότερα κύματα καύσωνα των τελευταίων ετών, ενώ οι Αρχές καλούν τους πολίτες να λάβουν μέτρα προστασίας.
Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Γιώργου Τσατραφύλλια. Το θερμότερο διάστημα θα είναι από την Τρίτη έως και την Παρασκευή, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να ξεπερνούν κατά τόπους τους 43 βαθμούς Κελσίου.
Στην «πρώτη γραμμή» των υψηλών θερμοκρασιών, με κορυφώσεις στους 43 έως 45 βαθμούς, θα βρεθούν η Θεσσαλία, η Φθιώτιδα, η Βοιωτία, η Αργολίδα και η Λακωνία. Ακολουθούν με 41-43 βαθμούς περιοχές όπως η Αττική, ο Έβρος, το Κιλκίς, οι Σέρρες και η Πέλλα.
Σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και στα Δωδεκάνησα, ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς. Ο Γιώργος Τσατραφύλλιας επισημαίνει ότι ουσιαστική αποκλιμάκωση της θερμής εισβολής αναμένεται την Κυριακή 27 Ιουλίου, οπότε και προβλέπεται εντυπωσιακή πτώση της θερμοκρασίας.
Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος και διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος αναφέρει ότι «από την Κυριακή θα ξεκινήσει μια σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία θα κρατήσει αρκετές ημέρες, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη Παρασκευή. Ειδικά το τριήμερο Τρίτης, Τετάρτης, Πέμπτης, πιθανόν και την Παρασκευή να δούμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, δηλαδή τοπικά 42 με 43 βαθμούς, πιθανόν και σε κάποιες περιοχές να ξεπεραστεί και αυτό το όριο».
Αναμένουμε «έναν ισχυρό καύσωνα, από τους ισχυρότερους των τελευταίων καλοκαιριών και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς θα επηρεάσει ολόκληρη τη χώρα, ενώ σε πολλές περιοχές και κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα οι θερμοκρασίες θα παραμένουν υψηλές και το βράδυ», συμπληρώνει ο Κώστας Λαγουβάρδος.
Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς σε ανάρτησή του στο facebook διευκρινίζει ότι «από την Τρίτη ξεκινά η ενεργή επίδραση του θερμικού κύματος, με βαθμιαία ενίσχυση στις κεντρικές και νότιες περιοχές. Η κορύφωση καταγράφεται κατά κύριο λόγο την Τετάρτη και την Πέμπτη, ενώ η Παρασκευή και το Σάββατο διατηρούν τη ζέστη στα ανατολικά και νότια, αλλά με καθαρή αποκλιμάκωση στα δυτικά και βόρεια».
🎯ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ ΚΑΥΣΩΝΑ
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) July 19, 2025
✅Από την Τρίτη ξεκινά η ενεργή επίδραση του θερμικού κύματος, με βαθμιαία ενίσχυση στις κεντρικές και νότιες περιοχές. Η κορύφωση καταγράφεται κατά κύριο λόγο την Τετάρτη και την Πέμπτη, ενώ η Παρασκευή και το Σάββατο… pic.twitter.com/odRKuD0POa