Με επιστολή του προς την κυβέρνηση της Τουρκίας, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμας Χάμαρμπεργκ ζητά να ενισχύσει την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών και να ανοίξει τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναγνωρίζει, βέβαια, πως η γείτονα χώρα έχει κάνει θετικά βήματα προς την κατεύθυνση της προστασίας των θρησκευτικών ελευθεριών, όπως τα μέτρα που έχει λάβει για την προστασία των τόπων λατρείας και την ενίσχυση της θρησκευτικής ελευθερίας των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων.

Υπογραμμίζει, όμως, ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης εξακολουθεί να παραμένει κλειστή και επαναλαμβάνει, παλαιότερη έκκλησή του, για να ανοίξει πάλι η Σχολή ενώ, παράλληλα, καλεί την τουρκική κυβέρνηση, να άρει τους όποιους περιορισμούς έχει επιβάλει στην εκπαίδευση του κλήρου στην Τουρκία, περιλαμβανομένων και των Αρμένιων κληρικών.

Εκφράζει, ακόμη, την έντονη ανησυχία του, για την καθυστέρηση που επιδεικνύει η Τουρκία, στην εκτέλεση των τελεσίδικων καταδικαστικών αποφάσεων που αφορούν θρησκευτικές ελευθερίες και έχουν εκδοθεί εναντίον της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τέλος, ο κ. Χάμαρμπεργκ υπενθυμίζει ότι, το 2010 η Τουρκία καταδικάστηκε από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για παραβίαση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας, επειδή, με την νομοθεσία της, επιβάλλει την αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες των πολιτών.