Έρχονται συγχωνεύσεις σχολείων

Δε θα αλλάξει ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη


ΕΛΛΑΔΑ
8:48
22/01/2011
Έρχονται συγχωνεύσεις σχολείων
1
loading

Έρχονται συγχωνεύσεις δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων κατά τα πρότυπα του Καλλικράτη στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, θα περιοριστούν τα ολιγοθέσια σχολεία και θα δημιουργηθούν μεγάλα πολυδύναμα σχολεία, χωρίς όμως να αλλάξει ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη.

Επίσης, διαβεβαιώνεται ότι δεν θα υποχρεωθούν μαθητές απομακρυσμένων ή νησιωτικών περιοχών να μεταναστεύουν για να κάνουν μάθημα. Εκεί τα σχολεία θα μείνουν ως έχουν.

Στο θέμα αναφέρθηκε με δήλωσή της η υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Εύη Χριστοφιλοπούλου, τονίζοντας ότι «η λογική των συνενώσεων και των ιδρύσεων είναι εκπαιδευτική και τα κριτήρια πρωτίστως παιδαγωγικά».

«Προφανώς, στα μικρά νησιά και στις δυσπρόσιτες περιοχές όπου υπάρχουν λίγα παιδιά, θα παραμείνουν τα ολιγοθέσια Δημοτικά Σχολεία. Όταν, όμως, για παράδειγμα τα χωριά είναι σε κοντινή απόσταση, λιγότερο από 10 λεπτά, είναι κρίμα να υπάρχουν παιδιά σε ολιγοθέσια, που παρακολουθούν πρώτα την Δ’ και μετά την Γ’ δημοτικού ή παιδιά που κάνουν 12 ώρες μάθημα και όχι 24.

Η λογική, λοιπόν, των συνενώσεων είναι καθαρά παιδαγωγική. Στόχος είναι να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, λαμβάνοντας υπόψη τις κτηριακές υποδομές σε κάθε περιοχή. Κοιτάμε το κάθε σχολείο χωριστά, γιατί υπάρχουν ιδιαιτερότητες.

Η γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πολύ σημαντική. Εξίσου σημαντική είναι και η γνώμη της Εκπαιδευτικής Κοινότητας, εκπαιδευτικών και γονέων. Θα γίνει το καλύτερο δυνατόν για τα παιδιά.

Οι συνενώσεις και οι ιδρύσεις φέτος έχουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα, ότι για πρώτη φορά γίνονται με τους νέους Καλλικρατικούς Δήμους. Κάνουμε διαβούλευση για τις συνενώσεις και ιδρύσεις σχολείων, με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Φέτος, με τους νέους Δήμους, απαιτείται ιδιαίτερη συνεργασία», τόνισε η κ. Χριστοφιλοπούλου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar vasada

    Έχουμε καταντήσει να προτείνουμε σαν πρόοδο το αυτονόητο. Συγχαρητήρια για την ανανεωτική σας ιδέα κυρία Χριστοφιλοπούλου. Υπάρχουν όμως και άλλα αυτονόητα στην παιδεία όπως για παράδειγμα, σχολεία χωρίς επαρκές διδακτικό προσωπικό, μαθητές χωρίς βιβλία κ.α. Μήπως έχετε καμία ..... πρωτοποριακή άποψη και για αυτά;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει