«Οι Έλληνες πρέπει να έχουν την αξιοπρέπεια να εγκαταλείψουν το χώρο του Σένγκεν σήμερα και όχι αύριο, αφού δεν είναι πρόθυμοι ή δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τα σύνορά τους». Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU Γκίντερ Κρινγκς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Rheinische Post».

Σχολιάζοντας το κύμα προσφύγων που, μέσω της Ελλάδας, προωθούνται στη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη, ο Κρινγκς υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να παρακολουθεί απαθής «πως οι Έλληνες καταπατούν τους νομικούς κανονισμούς».

Χθες, ο υπoυργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ ανακοίνωσε την αναστολή της επαναπροώθησης προσφύγων στην Ελλάδα για ένα χρόνο. Το παραπάνω διάστημα, οι αιτήσεις ασύλου για τους πρόσφυγες θα διεκπεραιώνονται στη Γερμανία, αν και βάσει του «συστήματος του Δουβλίνου», θα έπρεπε να επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα ως πρώτη χώρα εισόδου τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ο αριθμός των προς επαναπροώθηση προσφύγων στη Γερμανία είχε φτάσει τους 2.458, αλλά μόνον 55 εξ αυτών παραδόθηκαν στην Ελλάδα. Σε 1.281 περιπτώσεις η διαδικασία χορήγησης ασύλου διεκπεραιώθηκε στη Γερμανία, ενώ οι υπόλοιποι προσέφυγαν στα γερμανικά δικαστήρια.