Οργή και θλίψη προκαλεί στην Κρήτη -και όχι μόνο- η απόφαση της τοπικής Μητρόπολης να μη διαβαστεί το Ευαγγέλιο στην κηδεία της 17χρονης, που έχασε τη ζωή της πέφτοντας από γέφυρα.

Η οργή των συγγενών ξεχείλισε όταν πληροφορήθηκαν πως αυτή ήταν απόφαση του ίδιου του Μητροπολίτη, ο οποίος, μάλιστα, έστειλε απεσταλμένο στην κηδεία, για να διαπιστώσει ότι η εντολή θα εκτελεστεί κατά γράμμα.

Ο Μητροπολίτης Γεράσιμος, μάλιστα, δεν επέτρεψε να γίνει η κηδεία στον κεντρικό ναό του Μώχου, αλλά στο παρεκκλήσι, εκεί όπου είπαν το τελευταίο αντίο στο άτυχο κορίτσι μόνο οι δικοί του άνθρωποι χωρίς να το διαβάσει ιερέας.

Η Μητρόπολη ισχυρίστηκε πως προχώρησε σε μια τόσο ακατανόητη απόφαση, διότι ήταν απόφαση του κοριτσιού να βάλει τέλος στη ζωή του, κάτι που χαρακτηρίζουν «ύψιστο πνευματικό αμάρτημα».

«Η Εκκλησία κηδεύει τους αυτόχειρες»

Ωστόσο, ο Παναγιώτης Υφαντής, καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, μίλησε στην εκπομπή «LIVE NEWS» για τους λόγους που δεν διαβάστηκε το Ευαγγέλιο κατά την κηδεία της 17χρονης και «άδειασε» τη Μητρόπολη, λέγοντας ότι «η Εκκλησία κατά κανόνα το τελευταίο διάστημα εμπράκτως κηδεύει τους αυτόχειρες».

«Υπάρχουν κανόνες της Εκκλησίας που έχουν θεσπιστεί εδώ και αιώνες και δεν επιτρέπουν την εκκλησιαστική ταφή, για να δοθεί ένα μήνυμα σε αυτούς που ενδέχεται να το κάνουν στο μέλλον. Η Εκκλησία πρέπει να ‘’φροντίσει’’ τον άνθρωπο που φεύγει. Υπάρχει ένα σκεπτικό που το επιτρέπει. Ένας άνθρωπος, ο οποίος φτάνει σε κάτι τέτοιο, υφίσταται σε τέτοια ψυχολογική πίεση που η βούλησή τους και η κρίση τους δεν είναι σωστή. Είναι ασθενείς και δεν μπορεί κανείς να ζητήσει ευθύνη από τον ασθενή. Η Εκκλησία κατά κανόνα το τελευταίο διάστημα εμπράκτως κηδεύει τους αυτόχειρες, γιατί τους θεωρεί ανθρώπους που δεν έχουν κρίση την ώρα που το τελούν», είπε χαρακτηριστικά.

«Η μη τέλεση κηδείας είναι παιδαγωγικός τρόπος», λέει ο ιερέας που αρνήθηκε να «διαβάσει» την 17χρονη Νικολέτα

«Ας αναρωτηθεί η κοινωνία ποιος είναι ο λόγος που 17χρονα παιδιά οδηγούνται στην αυτοκτονία», λέει ο Μητροπολίτης, που έδωσε την εντολή να μην τελεστεί η συνηθισμένη κηδεία στην περίπτωση της Νικολέτας.

«Η Εκκλησία αγαπάει όλο τον κόσμο και δεν θέλει να δώσει ένα λανθασμένο παράδειγμα. Η μη τέλεση της συνηθισμένης κηδείας γίνεται παιδαγωγικά από την εκκλησία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε αγάπη ή πόνο για το παιδάκι που φεύγει», τονίζει ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου, Γεράσιμος.

Μιλώντας στο cretalive έστειλε το μήνυμά του στο οποίο αναφέρει:

«Δεν κάναμε κάτι το οποίο εκφεύγει των κανόνων και των αποφάσεων της Εκκλησίας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε αγάπη ή πόνο για το παιδάκι, το οποίο φεύγει. Γι’ αυτό και αυτό που τελέστηκε το Σάββατο, στο κοιμητήριο του Μοχού, ήταν η προσευχή της Εκκλησίας και η συγχωρητική ευχή που είναι και η ουσία της κηδείας. Στο τρισάγιο διαβάστηκε η ευχή. Είναι η ευχή της Εκκλησίας να αναπαύσει και να κατατάξει την ψυχή του παιδιού του κεκοιμημένου μετά των Αγίων και Δικαίων. Δεν είναι ότι δεν προσευχηθήκαμε.

Γιατί η Εκκλησία και οι Κανόνες ορίζουν ότι δεν γίνεται η συνηθισμένη τελετή της κηδείας; Γιατί αγαπάει όλο τον κόσμο και δεν θέλει να δώσει ένα λανθασμένο παράδειγμα. Δηλαδή στα παιδιά που έχουν παρόμοιους λογισμούς και παρόμοιες συμπεριφορές, που είναι πάρα πολλά, δεν θα τους πούμε “αυτοκτονήστε και δεν τρέχει τίποτα. Ο Θεός είναι αγάπη. Κάντε και εσείς το ίδιο;”

Η εκκλησία έρχεται παιδαγωγικά και λέει ότι δεν τελούμε την τέλεση της κηδείας για να δείξει ότι δεν μπορεί κανείς να στερήσει ζωή και κυρίως τη δική του ζωή, γιατί είναι το τέλος. Η κρίση βέβαια ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον Θεό. Δεν ξέρω αν μπορείτε να καταλάβετε το θεολογικό υπόβαθρο και περιεχόμενο. Μη μου πείτε όμως ότι αγαπάει ο οποιοδήποτε τους ανθρώπους περισσότερο από την Εκκλησία. Και ας αναρωτηθεί η κοινωνία ποιος είναι ο λόγος που οδηγεί αυτά τα 17χρονα παιδιά στην αυτοκτονία. Αυτό πρέπει να μας απασχολήσει περισσότερο από καθετί άλλο.

Η Εκκλησία προσεύχεται για όλους τους ανθρώπους και γι’ αυτούς που στερούν από μόνοι τους τη ζωή, οι οποίοι υπόκεινται στην απόλυτη κρίση του Θεού. Δεν ερχόμαστε εμείς να αντικαταστήσουμε τον Θεό. Προσευχόμαστε και ευχόμαστε και για την ανάπαυση της ψυχής αλλά και για την παρηγοριά στους οικείους. Η μη τέλεση τελετής κηδείας είναι παιδαγωγικός τρόπος που η Εκκλησία από αιώνος το έχει θεσπίσει και το έχει ρυθμίσει με τους κανόνες και τις αποφάσεις και της Επισκοπικής μας Εκκλησίας της Κρήτης».