Την έναρξη του διαλόγου για τις αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, κήρυξε η υπουργός Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

Η υπουργός έδωσε το στίγμα της εκπαίδευσης στη χώρα μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Παιδεία ή θα γίνει μια εθνική αποστολή στην οποία θα συμμετέχουμε όλοι, χωρίς δογματισμούς, ή θα αποτύχει. Μάλιστα τόνισε ότι έχουμε όλοι τεράστιο εθνικό χρέος για την Παιδεία.

Η Α. Διαμαντοπούλου, στη μακροσκελή ομιλία της αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και στο έργο που ήδη έχει δρομολογηθεί.

Αναφέρθηκε, καταρχήν, στο νέο σχολείο, με νέα προγράμματα σπουδών, λέγοντας ότι «πάμε σε μία εκπαίδευση με στόχους, κόντρα στην ομοιομορφία που είχαμε μέχρι σήμερα». Επίσης, αναφέρθηκε στην αξιολόγηση, ενώ για την μεταλυκειακή εκπαίδευση είπε χαρακτηριστικά ότι αυτή για πολλά χρόνια υποτιμήθηκε. Πρόσθεσε, όμως, ότι η διά βίου μάθηση είναι το μεγάλο στοίχημα, αφού δίδει τη δυνατότητα εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και κατάρτισης σε κάθε ηλικία.

Ο πρωταγωνιστής στην εκπαίδευση -τόνισε- είναι ο εκπαιδευτικός, αλλά το κέντρο της είναι ο μαθητής, ο σπουδαστής, ο φοιτητής. Η ανάπτυξη και το εκπαιδευτικό σύστημα -συνέχισε- συνδέονται άρρηκτα, ενώ το όραμα είναι πρόσβαση για όλους στην εκπαίδευση, χωρίς διακρίσεις.

Δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους -τόνισε- είναι ένα όραμα με το οποίο δεν διαφωνεί κανείς. Πώς μπορεί, όμως, αυτό το όραμα να υλοποιηθεί σε μία δύσκολη εποχή -τη δυσκολότερη από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μετά, με εξαίρεση την περίοδο της δικτατορίας;

Σε αυτό το ερώτημα η Α. Διαμαντοπούλου απαντά απερίφραστα: “Ναι μπορεί να υλοποιηθεί. Μπορούμε να κάνουμε αλλαγές” και υπενθύμισε ότι οι μεγαλύτερες αλλαγές στη χώρα έγιναν σε δύσκολες περιόδους και πως οι εκπαιδευτικοί ήταν πάντα πρωτοπόροι.

«Αλλάζουμε την Παιδεία σημαίνει αλλάζουμε την Ελλάδα, γιατί αλλαγή χωρίς παιδεία δεν γίνεται», υπογράμμισε η υπουργός.

Η Α. Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε λεπτομερώς και αναλυτικά σε όλες τις πολιτικές και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα και κατέθεσε στο Συμβούλιο το σύνολο των πολιτικών και των αλλαγών που ξεκινούν από την αναμόρφωση της δομής του ίδιου του Υπουργείου Παιδείας.

Στην πρώτη συνεδρίαση του ΕΣΥΠ, ήταν παρόντες εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων και των κομμάτων.

Από τη συνεδρίαση αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή όπως δήλωσε η εκπρόσωπός του Έφη Καλαμαρα αρνείται να μετατραπεί σε ακροατήριο κυβερνητικού μονόλογου. Αρνείται να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία που ευτελίζει την έννοια του διαλόγου. Αρνείται να αποδεχθεί προειλημμένες αποφάσεις στο πλαίσιο μιας πολιτικής που με πρόσχημα την οικονομική κρίση εκποιεί το μείζον κοινωνικό αγαθό της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και ακυρώνει σημαντικές κοινωνικές κατακτήσεις».

Αποχώρησαν, επίσης, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών λέγοντας ότι θεωρούν προσχηματικό το διάλογο που γίνεται, αφού έχουν δρομολογηθεί αποφάσεις για τα μεγαλύτερα ζητήματα.

Ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, Γρ. Γούλας, αποχώρησε, για την πρώτη συνεδρίαση μόνο, καθώς -όπως είπε- με αυτό τον τρόπο εκδηλώνει η Συνομοσπονδία την συμπαράστασή της στην Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών.

Αντίθετα, ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθηγητών ΑΕΙ), Νίκος Σταυρακάκης, δήλωσε ότι η Ομοσπονδία θα συμμετάσχει στον διάλογο, ωστόσο επανέλαβε την άποψη, η οποία επικυρώθηκε και στο πρόσφατο συνέδριο των καθηγητών Πανεπιστημίου, ότι το κείμενο για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν μπορεί να αποτελεί βάση διαλόγου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καθηγητών ΤΕΙ, που απορρίπτει το κείμενο ενώ ζήτησε ήδη ενιαίο πλαίσιο Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.