Σαν σήμερα 25 Απριλίου του 1994, πριν από 30 χρόνια ακριβώς, με ένα λακωνικό ανακοινωθέν που διάβασε ο πρόεδρος του «Ευαγγελισμού», Β. Θεοδώρου, έγινε γνωστός ο θάνατος του τότε υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γιώργου Γεννηματά: «Η καρδιά του Γ. Γεννηματά έπαψε να κτυπά στις 9.15 π.μ., σήμερα το πρωί».

Ήταν μόλις 55 ετών ενώ έξι μήνες νωρίτερα είχε χάσει την σύζυγό του Κάκια Βέργου, με την οποία ήταν μαζί από τα φοιτητικά του χρόνια και απέκτησαν δυο κόρες, τη Φώφη Γεννηματά και την Μαίρη Γεννηματά.

Ο Γιώργος Γεννηματάς υπήρξε ιδρυτικό και ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μέλος των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και εμπνευστής του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Ιουνίου 1939. Πατέρας του ήταν ο Μανιάτης Θεόδωρος Γεννηματάς, δικηγόρος και οικονομολόγος, που διετέλεσε γενικός διευθυντής της UNRRA (ανθρωπιστικής οργάνωσης του ΟΗΕ) στην Ελλάδα, σύμβουλος της Αμερικανικής Οικονομικής Αποστολής και αργότερα της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. Θείος του ήταν ο αντιστράτηγος και αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού επί κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου, Ιωάννης Γεννηματάς. Από τη μητέρα του, Φωτεινή, ήταν δισεγγονός του μεγάλου ευεργέτη της Σύμης και της Δωδεκανήσου, Γεωργίου Νικήτα Πετρίδη.

Φοίτησε στο 1ο Γυμνάσιο Πλάκας και σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Από το πανεπιστήμιο κιόλας αναμείχθηκε με την πολιτική και διοργάνωσε πολλές διαδηλώσεις για την Κύπρο. Κατά την διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας στο Πολεμικό Ναυτικό αρρώστησε σοβαρά και διαγνώσθηκε με την ασθένεια Addison, από την οποία έπασχε και ο John Kennedy.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, εναντιώθηκε στο καθεστώς μέσα από τις γραμμές της Δημοκρατικής Συνδικαλιστικής Παράταξης Μηχανικών, η οποία έδρασε, κυρίως, πριν και μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Έγινε μέλος του ΠΑΣΟΚ από τη σύστασή του και ήταν υποψήφιος Α’ Περιφέρειας Αθηνών στις βουλευτικές εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974. Από το 1975 ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και στη συνέχεια του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

Διακρινόταν για τα οργανωτικά του προσόντα και η επιρροή του στον κομματικό μηχανισμό και στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ ήταν μεγαλύτερη κάθε άλλου στελέχους. Στην πορεία των ετών, τον αποκαλούσαν “αριστερή συνείδηση του Κινήματος”.

Ως υπουργός Εσωτερικών προώθησε την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, την ψήφο στα 18 και το νόμο για τον επαναπατρισμό των πολιτικών προσφύγων, ενώ αργότερα, ως υπουργός Υγείας και οραματιστής του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) έδωσε μάχες για να εξανθρωπιστούν οι συνθήκες περίθαλψης, να εκσυγχρονιστούν τα νοσοκομεία, να δημιουργηθούν κέντρα υγείας.

Πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας έχουν το όνομά του, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο το σημαντικό του έργο στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Για την υγεία…

«Όταν πρόκειται για το υπέρτατο αγαθό, την υγεία του ανθρώπου, δεν αρκούν οι συγκρίσεις, οι βελτιώσεις και τα άλματα που έγιναν σ’ αυτό το χώρο για να κερδίσεις μια μάχη στη Βουλή. Απαιτείται με αίσθημα ευθύνης να δώσουμε τις προοπτικές, να εντοπίσουμε τα προβλήματα, να προδιαγράψουμε τις βελτιώσεις που θα κατοχυρώσουν την ολοκλήρωση και πλήρη ανάπτυξη του Ε.Σ.Υ.».

Για τον καρκίνο…

«Δεν είμαι από μάρμαρο. Δεν είμαι ατσαλένιος. Ασφαλώς με έχει συγκλονίσει αυτή η ιστορία». Πριν 28 χρόνια ο Γιώργος Γεννηματάς μιλούσε για την περιπέτεια με τον καρκίνο. «Δεν πρόκειται να συμβιβαστώ με την ιδέα ότι ο καρκίνος είναι ανίκητος. Εγώ θα παλέψω, είναι δύσκολος εχθρός, αλλά το λέω για να δώσω ένα μήνυμα σε πολλούς που πάσχουν: υπάρχει δυνατότητα να παλέψουμε».

Για τους τεχνοκράτες…

“Αλίμονο αν αφήσουμε τους τεχνοκράτες να αποφασίζουν μόνοι τους, αλίμονο αν αποφασίζουμε εμείς οι πολιτικοί ερήμην των τεχνοκρατών, χωρίς τη γνώμη τους. Πάνω απ’ όλα χρειάζεται όχι γνώμη και γνώση, μα επίγνωση, και να καταλάβουμε ότι κανείς μα κανείς δεν μπορεί, είτε με την πολιτική του γνώμη είτε με την τεχνική του γνώση, να αγνοήσει τους ανθρώπους που ονομάζουμε χρήστες, δηλαδή τους ανθρώπους που υπερασπίζονται την υγεία μας».

Όσα έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο

Γυναίκα ελευθερώνει περιστέρια
Σαν σήμερα το 1850 ο Ρόιτερ, ιδρυτής του ομώνυμου πρακτορείου, μετέδιδε τα νέα του Χρηματιστηρίου με περιστέρια

1719: Ο Ροβινσώνας Κρούσος παίρνει «σάρκα και οστά» μέσα από την πένα του Άγγλου συγγραφέα, Ντάνιελ Ντεφόε.

1850: Ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του το κλείσιμο των τιμών του Χρηματιστηρίου.

1859: Δίνεται η επίσημη άδεια για τη διάνοιξη της Διώρυγας του Σουέζ.

1898: Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κηρύσσουν τον πόλεμο στην Ισπανία.

1915: Δυνάμεις Νεοζηλανδών και Αυστραλών επιχειρούν απόβαση στις τουρκικές ακτές της Καλλίπολης, στο πλαίσιο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, που διήρκεσαν οκτώ μήνες, σκοτώθηκαν περίπου 7.000 Αυστραλοί και 2.000 Νεοζηλανδοί.

1945: Ο Ναζιστικός Στρατός παραδίδεται και αφήνει τη Βόρεια Ιταλία. Η Ιταλική Κοινωνική Δημοκρατία διαλύεται και ο Μπενίτο Μουσολίνι συλλαμβάνεται έπειτα από απόπειρα διαφυγής. Αυτή η ημέρα ορίζεται ως δημόσια αργία για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της χώρας.

1953: Οι επιστήμονες, Φράνσις Κρικ και Τζέιμς Γουότσον, δημοσιεύουν την πρωτοποριακή εργασία τους για τη χημική δομή του DNA. Για την ανακάλυψή τους αυτή, που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη του 20ου αιώνα, θα τιμηθούν με το βραβείο Νόμπελ το 1962.

1959: Ο πρώτος άνθρωπος που -όπως θα αποκαλυφθεί αργότερα- πάσχει από AIDS, εισέρχεται στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Μάντσεστερ. Είναι ναυτικός στο επάγγελμα και θα πεθάνει 4,5 μήνες αργότερα.

1967: Στις ΗΠΑ, ο κυβερνήτης του Κολοράντο, Τζον Λοβ, υπογράφει τον πρώτο νόμο, που νομιμοποιεί την έκτρωση.

1974: Οι στρατιωτικοί στην Πορτογαλία εγκαθιδρύουν και πάλι τη δημοκρατία στη χώρα, έπειτα από μισό αιώνα δικτατορίας. Έμεινε στην ιστορία ως «Επανάσταση των Γαρυφάλλων» («Revolucao dos Cravos» στα πορτογαλικά), επειδή πολλοί κυβερνητικοί στρατιώτες είχαν τοποθετήσει στις κάννες των όπλων τους γαρύφαλλα, με την προτροπή των εξεγερμένων κατοίκων.

1994: Πεθαίνει ύστερα από τρίχρονη μάχη με τον καρκίνο ο πολιτικός και υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιώργος Γεννηματάς. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ), βουλευτής και υπουργός της μεταπολιτευτικής περιόδου επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου και θεμελιωτής του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

2001: Ο Μικέλε Αλμπορέτο, πρώην οδηγός της Formula 1, σκοτώνεται σε ηλικία 44 ετών, στη Γερμανία, κατά τη διάρκεια δοκιμών του νέου μοντέλου της Audi, το R8. Είχε κερδίσει πέντε γκραν πρι τη δεκαετία του 1980.

2005: Χάνουν τη ζωή τους 107 άτομα μετά από σιδηροδρομικό ατύχημα στο Αμαγκάσάκι της Ιαπωνίας.

2005: Βουλγαρία και Ρουμανία υπογράφουν τη συνθήκη σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

2021: Η Ελλάδα ανακοινώνει τα πρώτα δύο κρούσματα της μετάλλαξης του κορονοϊού B.1.617 που πρωτοεντοπίστηκε στην Ινδία.

Γεννήσεις

1874 – Γουλιέλμο Μαρκόνι, Ιταλός εφευρέτης

1932 – Λία Μανολίου, Ρουμάνα αθλήτρια

1940 – Αλφρέντο Τζέιμς (Αλ) Πατσίνο, Αμερικανός ηθοποιός

1946 – Γιάννης Σμαραγδής, Έλληνας σκηνοθέτης

1947 – Γιόχαν Κρόιφ, Ολλανδός ποδοσφαιριστής

1949 – Ντομινίκ Στρος-Καν, Γάλλος οικονομολόγος, δικηγόρος και πολιτικός

1966 – Έρικ Πάπας, Αμερικανός αθλητής του μπέιζμπολ

1969 – Ρενέ Ζελβέγκερ, Αμερικανίδα ηθοποιός

1969 – Κωνσταντίνος Καζάκος, Έλληνας ηθοποιός

1970 – Αννίτα Πάνια, Ελληνίδα τηλεπαρουσιάστρια

1977 – Ηλίας Κώτσιος, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1977 – Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, Κύπριος τραγουδιστής

1989 – Δημήτρης Τζούριτς, Έλληνας βολεϊμπολίστας σερβικής καταγωγής

1990 – Ζαν-Ερίκ Βερν, Γάλλος οδηγός αγώνων

1993 – Ραφαέλ Βαράν, Γάλλος ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

1878 – Άννα Σιούελ, Αγγλίδα συγγραφέας

1941 – Νίκος Μητσάκης, Έλληνας αρχιτέκτονας

1981 – Τάκης Σινόπουλος, Έλληνας συγγραφέας

1989 – Τζορτζ Κουλούρις, Άγγλος ηθοποιός ελληνικής καταγωγής

1994 – Γεώργιος Γεννηματάς, Έλληνας πολιτικός

2002 – Αθανάσιος Παπούλης, Έλληνας μηχανικός και μαθηματικός

2006 – Μίσσας Πανταζόπουλος, Έλληνας καλαθοσφαιριστής και προπονητής

2007 – Άλαν Μπολ, Άγγλος ποδοσφαιριστής

2013 – Φανή Παρτσαφυλλίδου, Ελληνίδα πολιτικός

2014 – Τίτο Βιλανόβα, Ισπανός ποδοσφαιριστής και προπονητής

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Ημέρα του DNA
Παγκόσμια Ημέρα Γονικής Αποξένωσης
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας