Για την αντισεισμική άσκηση «Μίνωας» που είναι η μεγαλύτερη που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα καθώς θα πάρουν μέρος πάνω από 100.000 – 150.000 άτομα και θα διεξαχθεί αύριο Δευτέρα 22/4 και μεθαύριο Τρίτη 23/4 μίλησε την Κυριακή 21/4 ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.

«Είναι η μεγαλύτερη αντισεισμική άσκηση που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα με τη συμμετοχή όλης της Κρήτης, με τη συμμετοχή των κεντρικών φορέων. Συμμετέχουν περίπου δέκα υπουργεία» δήλωσε μιλώντας στο EΡΤΝews.

«Θα γίνει σε όλη την Κρήτη, στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες και στους 24 δήμους της Κρήτης» διευκρίνισε.

«Το σενάριο περιλαμβάνει δύο σεισμούς. Ο πρώτος σεισμός θα εκδηλωθεί τη Δευτέρα μετά τις 10:00 και θα είναι κοντά στα Χανιά με ένα μέγεθος της τάξεως των 6,4 βαθμών. Θα επηρεάσει κυρίως τις περιφερειακές ενότητες των Χανίων και του Ρεθύμνου» εξήγησε ο κ. Λέκκας. Όπως είπε την Τρίτη θα ακολουθήσει ένα δεύτερο σενάριο με σεισμό που θα εκδηλωθεί βόρεια του Ηρακλείου, με ένα μέγεθος της τάξεως των 7,2 βαθμών που θα επηρεάσει όλη την Κρήτη αλλά κυρίως τις περιφερειακές ενότητες του Ηρακλείου και του Λασιθίου».

«Η άσκηση θα συμπεριλαμβάνει 75 επεισόδια τα οποία συνθέτουν ένα ρεαλιστικό σενάριο. «Είναι περιοχές που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν προβλήματα κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου σεισμού. Είναι η μεγαλύτερη άσκηση που έχει γίνει στον ελληνικό χώρο. Θα πάρουν μέρος πάνω από 100.000 – 150.000 άτομα. Περιλαμβάνει όχι μόνο το κύριο πλέγμα του σεναρίου και των επεισοδίων, αλλά ουσιαστικά και οριζόντιες δράσεις οι οποίες θα αναπτυχθούν στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στην πυροσβεστική, στην αστυνομία, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, στους δήμους και στα 1040 σχολεία της Κρήτης» επεσήμανε.

Όπως διευκρίνισε κλείνοντας ο Ευθύμιος Λέκκας «η άσκηση γίνεται για προληπτικούς λόγους και θα γίνεται σε κάθε περιφέρεια μία φορά το χρόνο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να οργανωθούμε συνολικά στην Ελλάδα».