Η Ολυμπιακή φλόγα ανάβει σήμερα Τρίτη, 16 Απριλίου, στην αρχαία Ολυμπία, γενέτειρα των Αγώνων. Η Τελετή Αφής γίνεται παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Newsbeast, αποστολή στην Αρχαία Ολυμπία

Δείτε live την τελετή:

Η περιοχή ζει τις τελευταίες ημέρες στους ρυθμούς της τελετής. Πλήθος κόσμου με εκατοντάδες πούλμαν βρίσκονται σήμερα εκεί για να την παρακολουθήσουν. Τουρίστες από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και μαθητές από σχολεία βρίσκονται εκεί.

Θα ακολουθήσει η λαμπαδηδρομία. Aπό τις 16 έως τις 26 Απριλίου η Ολυμπιακή Φλόγα θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα.

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα ταξιδέψει μέχρι το Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στη Γαλλία.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την Αρχαία Ολυμπία:

Η Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη

Πρωθιέρεια, στα χέρια της οποίας «γεννάται» η Ολυμπιακή Φλόγα, είναι η ηθοποιός Μαίρη Μηνά, ενώ ο χρυσός ολυμπιονίκης Στέφανος Ντούσκος είναι ο πρώτος λαμπαδηδρόμος.

Τη χορογραφία -Θρόισμα της Ιεράς σιωπής- έχει εμπνευστεί και σκηνοθετήσει η χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου, σε μουσική σύνθεση Δημήτρη Παπαδημητρίου και την εκτελέσουν 35 ιέρειες και 15 κούροι.

Τις ενδυμασίες των συντελεστών του χορού έχει δημιουργήσει η διεθνούς φήμης σχεδιάστρια Μαίρη Κατράντζου.

Ο Ολυμπιακός ύμνος ερμηνεύεται από την κορυφαία μέτζο σοπράνο Τζόις Ντι Ντονάτο ενώ οικοδεσπότης είναι ο καταξιωμένος δημοσιογράφος Νίκος Αλιάγας.

Στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας παρόντες είναι ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής δρ. Τόμας Μπαχ, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Παρίσι 2024» Τόνι Εστανγκέ, η υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας Αμελί Ουντεά-Καστερά, η ελληνικής καταγωγής υφυπουργός Eξωτερικών της Γαλλίας Χρυσούλα Ζαχαροπούλου και η δήμαρχος Παρισίων Αν Χινταλγκό.