Για τη σειρά του Netflix που προβάλλει τον Μέγα Αλέξανδρο ως γκέι μίλησε σε συνέντευξή του ο ιστορικός, Σταύρος Παναγιωτίδης. «Η κουβέντα δεν γίνεται για το παρελθόν, γίνεται για το παρόν», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ο ιστορικός ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «The 2Night Show» του Γρηγόρη Αρναούτογλου και αναφέρθηκε σε δημοφιλείς εκφράσεις που έχουν γραφτεί στην ιστορία.

Ο Σταύρος Παναγιωτίδης εστίασε μεταξύ άλλων και στην περιβόητη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου, «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα», στο γαρίφαλο του Νίκου Μπελογιάννη αλλά και τη φράση του Τσώρτσιλ.

«Από ό,τι έχει πει ο ίδιος ο Δημήτρης Τσοβόλας, δεν ήταν μια προτροπή “δώσε τα λεφτά στον κόσμο να κερδίσουμε τις εκλογές”. Ήταν μια συγκέντρωση, ο κόσμος εκεί που μιλούσε ο Παπανδρέου άρχισε να φωνάζει “Τσοβόλας”. Ο Παπανδρέου που είχε συνήθεια να πιάνει κουβέντα με την πλατεία, έκανε ένα λογοπαίγνιο. Μια χαριτωμενιά! Απλά έχει μείνει μέχρι και σήμερα ότι αφορούσε την οικονομική πολιτική. Αλλά δεν ισχύει».

«Το “Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες” δεν το είπε ο Τσώρτσιλ. Τη μέρα που μπαίνουν οι ναζί στην Αθήνα, η εφημερίδα “Ακρόπολις” το βγάζει στο πρωτοσέλιδό της και ότι ειπώθηκε στην Αγγλία. Δεν ξέρουμε ποιος το είπε. Ξέρουμε ότι δεν το είπε ο Τσώρτσιλ και δεν υπάρχει καμία καταγραφή. Αυτή η σύγχυση υπάρχει και για άλλον λόγο, πέραν ότι κολακευόμαστε γιατί είναι σαν να δίνουμε το στίγμα. Όταν αργότερα, το 2007, είχε βγάλει μια ανακοίνωση το υπουργείο Παιδείας ότι δεν το είπε ο Τσώρτσιλ και το 2010 το υπουργείο Εξωτερικών έβγαλε ένα βίντεο ότι το είπε αυτός. Αλλά αν δει κάποιος, θα καταλάβει ότι δεν το είπε αυτός, δεν ήταν η φωνή του», επεσήμανε.

«Ο Νίκος Μπελογιάννης αδίκως καταδικάστηκε και εκτελέστηκε ως προδότης, όπως έχει αναγνωρίσει και η ελληνική πολιτεία. Μετά τον Εμφύλιο ήταν στην Ελλάδα, είχε έρθει να βοηθήσει τον σχηματισμό παράνομων οργανώσεων του ΚΚΕ, συνελήφθη. Παράλληλα με την περίοδο που ήταν στη φυλακή και ετοιμαζόταν να δικαστεί βρέθηκε ένα δίκτυο ασυρμάτων που χρησιμοποιούσαν τα μέλη του ΚΚΕ. Υποστηρίχθηκε ότι κάνει κατασκοπεία και με άλλους συντρόφους του εκτελέστηκε Κυριακή χαράματα. Σε μέρα και ώρα που δεν έκαναν οι ναζί στην Κατοχή. Στη διάρκεια της δίκης, δόθηκε στον Μπελογιάννη ένα γαρίφαλο και έχει μείνει ότι ήταν κόκκινο. Στην πραγματικότητα είχε ένα αχνό χρώμα. Ήταν ή λευκό ή ροζ», δήλωσε ο ιστορικός.

Ο ιστορικός απάντησε και στο αν επηρεάζεται το γόητρο του Μεγάλου Αλεξάνδρου από την αμφιφυλόφιλη εικόνα που παρουσιάζεται στις ξένες σειρές.

«Νομίζω στη πραγματικότητα όλη αυτή η κουβέντα δεν γίνεται για το παρελθόν, γίνεται για το παρόν. Δηλαδή, αν μας έλεγαν ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν αριστερόχειρας, δεν θα γινόταν αυτό το νταβαντούρι… Αυτή η κουβέντα γίνεται σήμερα γιατί κάποιοι άνθρωποι θεωρούν ότι είναι κακό πράγμα η ομοφυλοφιλία ή η αμφιφυλοφιλία και από την άλλη επειδή έχουμε μια λάθος εικόνα για την αρχαιότητα», δήλωσε κλείνοντας.