Εβδομήντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται αυτές τις ημέρες από την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που έχει υιοθετήσει η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται το σημαντικό αυτό κείμενο να παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην ελληνική νοηματική γλώσσα, που απευθύνεται σε όσους έχουν προβλήματα ακοής. Ειδικότερα η παρουσίαση θα γίνει σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη 30 Ιανουαρίου και ώρα 10:00 π.μ. στο αμφιθέατρο του ΓΝΑ «Η Ελπίς» (Δημητσάνας 7, Αθήνα, τ.κ. 11522), από τον διοικητή του νοσηλευτικού ιδρύματος, Δρ Αθανάσιο Σταματελόπουλο, χειρουργό θώρακος, και την Ειδική Ομάδα Αλληλεγγύης – Εθελοντική Διασωστική Ομάδα (Ε.Ο.Α.)

Η ιδέα αποτελεί μια πρωτοβουλία του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών και το βίντεο δημιουργήθηκε από τον διευθυντή του Εκπαιδευτικού Κέντρου Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας «Κρατύλος», Χρήστο Δαγρέ, υπό τις οδηγίες του γενικού διευθυντή της Ε.Ο.Α., κ. Παναγιώτη Χατζημαλλή. Για την Οικουμενική Διακήρυξη και τη μετάφρασή της στην ελληνική νοηματική γλώσσα θα μιλήσει ο κ. Δημήτρης Φατούρος, υπεύθυνος Επικοινωνίας για την Ελλάδα, στο Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Θα υπάρχει παράλληλη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα από τη δημοσιογράφο και διερμηνέα, Σοφία Ρόμπολη.

Το παρών στην εκδήλωση αναμένεται να δώσουν μεταξύ άλλων η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Φωφώ Καλύβα, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, Τζώρτζια Κεφαλά, η αναπληρώτρια γραμματέας του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Αγάπη-Ρόζα Βρεττού ως εκπρόσωπος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος (ΟΜΚΕ), Κωνσταντίνος Σιμψής, η πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), Τζίνη Γεννηματά, ως εκπρόσωπος του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Στελεχών των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα μας, Γιώργος Καμιζούλης, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου Β’, ο κ. Γιάννης Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Αθήνας, 35 μαθητές από το Γυμνάσιο – Λύκειο Κωφών Αργυρούπολης και 22 μαθητές από το Γυμνάσιο – Λύκειο Κωφών Αγίας Παρασκευής. Θα αναγνωστεί συγχαρητήριος επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίου, όπως και της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, κυρίας Ειρήνης Αγαπηδάκη.

Ποια είναι η σημασία της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υιοθετήθηκε με την απόφαση 217 A (III) της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις 10 Δεκεμβρίου 1948, αναφέροντας ενδελεχώς τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Το προσχέδιο γράφτηκε από τον Τζων Πήτερς Χάμφρεϋ από τον Καναδά, με τη βοήθεια της Ελέανορ Ρούσβελτ από τις ΗΠΑ, του Ρενέ Κασίν από τη Γαλλία, του Π. Σ. Τσανγκ από την Κίνα και πολλών άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων της μεταπολεμικής εποχής.

Σύμφωνα με τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποτελεί το κοινό ιδανικό στο οποίο πρέπει να κατατείνουν όλοι οι λαοί και όλα τα έθνη, έτσι ώστε κάθε άτομο και κάθε όργανο της κοινωνίας, με τη διακήρυξη αυτή διαρκώς στη σκέψη, να καταβάλλει, με τη διδασκαλία και την παιδεία, κάθε προσπάθεια για να αναπτυχθεί ο σεβασμός των δικαιωμάτων και των ελευθεριών αυτών, και να εξασφαλιστεί προοδευτικά, με εσωτερικά και διεθνή μέσα, η παγκόσμια και αποτελεσματική εφαρμογή τους, τόσο ανάμεσα στους λαούς των ίδιων των κρατών-μελών όσο και ανάμεσα στους πληθυσμούς χωρών που βρίσκονται στη δικαιοδοσία τους. Σύμφωνα με το άρθρο 5: «Κάθε άτομο έχει δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την προσωπική του ασφάλεια».

Αν και δεν είναι νομικά δεσμευτικό έγγραφο, αποτέλεσε τη βάση για δύο νομικές συνθήκες, το «Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα» και το «Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα».