Το κείμενο της Ιεράς Συνόδου μπορεί να ψηφίστηκε ομόφωνα, όμως φαίνεται πως μέσα στη συνεδρίαση έπεσαν και σκληρές προτάσεις από… λαοσυνάξεις μέχρι και «επιτίμια» για τους βουλευτές που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο που αναμένεται να φέρει άμεσα η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αμέσως μόλις κατατεθεί το νομοσχέδιο, στην οποία θα αποδομείται ο νόμος άρθρο προς άρθρο.

Στις επιστολές προς τους βουλευτές, αποφασίστηκε με «ευπρεπή τρόπο» να υπενθυμίζεται ότι «εκλέγονται και από τους πιστούς» και πως «ψηφίζοντας το νομοσχέδιο στέκονται απέναντί τους».

Οι προτάσεις των «σκληρών»

Σύμφωνα με το STAR, ο Μητροπολίτης Κέρκυρας Νεκτάριος, πρότεινε την επιβολή επιτίμιου στους βουλευτές, δηλαδή να «μην είναι ανοιχτά τα γραφεία των Μητροπολιτών» για εκείνους. Αρχικά μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η φράση που ακούστηκε ήταν «να μην τους δεχόμαστε στην εκκλησία».

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, πρότεινε συγκεντρώσεις και μάλιστα να γίνει πορεία μέχρι τη Βουλή, ξεκινώντας από την Παλαιά Βουλή.

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος πρότεινε, με τη σύναψη του πρώτου γάμου ομοφύλων ζευγαριών, να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τέλος, η Ιερά Σύνοδος στην ομόφωνη απόφαση επιτρέπει στις μητροπόλεις να πάρουν πρωτοβουλίες που σημαίνει ότι δεν θα εμποδίσει κανείς τις συγκεντρώσεις που ενδεχομένως να προγραμματίσουν Μητροπόλεις κυρίως στην επαρχία.