Διαμαρτυρίες και από τις δύο Ομοσπονδίες του χώρου της λιανικής πώλησης καυσίμων προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, να επιτρέψει και πάλι τη διάθεση αφορολόγητων καυσίμων από πρατήρια στην παραμεθόριο στους Κήπους Έβρου, την Κακαβιά και τους Ευζώνους που είχαν κλείσει το 2006.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων εκφράζει σε σημερινή ανακοίνωση εντύπωση, προβληματισμό και απορία για την αδικαιολόγητη, όπως αναφέρει, απόφαση του Υπουργείου και επισημαίνει ότι τα πρατήρια έκλεισαν το 2006 μετά την διαπίστωση των αρμοδίων αρχών, ότι δια μέσου αυτών υπήρχε ευρεία διάθεση, διαρκώς αυξανόμενη, στο εσωτερικό της Ελλάδας ποσοτήτων των αφορολόγητων καυσίμων.

«Η παράνομη διακίνηση και διάθεση αφορολόγητων καυσίμων στο εσωτερικό της Ελλάδας είχε ως αποτέλεσμα την σημαντική απώλεια δημοσίων εσόδων από την δασμοφοροδιαφυγή, και την αλλοίωση των συνθηκών ανταγωνισμού της λιανικής πώλησης καυσίμων στον ευρύτερο χώρο της Βόρειας Ελλάδας», τονίζει η ΠΟΠΕΚ.

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος έστειλε σήμερα σχετική επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου στην οποία αναφέρει ότι τα πρατήρια της Β. Ελλάδος δέχονται ήδη τις καταστροφικές συνέπειες από τις αυξήσεις των φόρων καυσίμων στη χώρα μας και τη διαρροή των πωλήσεων στις γείτονες χώρες, και με το αφορολόγητο καύσιμο η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Υπενθυμίζει ακόμη ότι οι λόγοι για τους οποίους σταμάτησε η λειτουργία των πρατηρίων αφορολόγητων καυσίμων ήταν, σύμφωνα με την απόφαση του 2006, η απώλεια εσόδων των Δημοσίου, η δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού τόσο στον χώρο των εμπορευματικών μεταφορών, όσο και στο χώρο της εμπορίας πετρελαιοειδών και ο ελλοχεύων κίνδυνος άμεσης επιστροφής των αυτοκινήτων και λαθραίας διάθεσης των καυσίμων τους στην Ελληνική Επικράτεια.

Η ΟΒΕ σημειώνει ακόμη ότι την σχεδιαζόμενη εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με αυτό της κίνησης από τον Οκτώβριο του 2011 τα πράγματα θα επιδεινωθούν δραματικά για τον καταναλωτή και τα παραμεθόρια πρατήρια τα οποία κυριολεκτικά θα αφανιστούν.