Κακοκαιρία που χτυπά και την Αττική αναμένεται σήμερα στη χώρα μας, με τον Σάκη Αρναούτογλου να σημειώνει σε ανάρτησή του πως ένα πέρασμα από δυνατές βροχές αναμένεται από το βράδυ στην Αττική και το πρωί στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον ίδιο, και πάλι στα λευκά θα ντυθούν τα ορεινά της Θεσσαλονίκης κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Παρασκευή το πρωί.

Ανοιξιάτικη ζέστη για κάποιες μέρες μετά τις 11 Δεκεμβρίου, καταλήγει ο Σάκης Αρναούτογλου.

– Ενα πέρασμα από δυνατές βροχές αναμένεται από το βραδυ σε Αττική και το πρωί σε Θεσσαλονίκη- Και πάλι στα λευκά τα…

Posted by Σάκης Αρναούτογλου Sakis Arnaoutoglou on Tuesday, December 5, 2023

Από την πλευρά του ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης κάνει λόγο για νέο κύμα κακοκαιρίας από το απόγευμα και από τα δυτικά, σύντομο κι αυτό αλλά ικανό τοπικά να αφήσει προβλήματα.

«Με “παρέλαση” κακοκαιριών θα κλείσει η εβδομάδα, ενώ από την άλλη εβδομάδα θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον στη Μεσόγειο μια πολύ θερμή αέρια μάζα για να προσπαθήσει κι αυτή να σπάσει μερικά θερμοκρασιακά ρεκόρ για το μήνα που βρισκόμαστε», τονίζει στην ανάρτησή του.

Νέο κύμα κακοκαιρίας από το απόγευμα και από τα δυτικά, σύντομο κι αυτό αλλά ικανό τοπικά να αφήσει προβλήματα….

Posted by Klearhos Marousakis on Monday, December 4, 2023

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θ. Κολυδάς προβλέπει πολλές βροχές το πρώτο δεκαήμερο και με την θερμοκρασία να πέφτει από την Παρασκευή και να κυμαίνεται σε κανονικά επίπεδα.

Στα μέσα του μήνα -έστω και πρόσκαιρα- ο υδράργυρος θα ανέβει, αναφέρει ο ίδιος.

«Σήμερα, από το απόγευμα (ενδεικτικά γύρω στις 6-7 μμ), θα ξεκινήσει αρχικά να βρέχει τοπικά στην Αττική. Όσο περνάει η ώρα οι βροχές θα αρχίσουν να παίρνουν πιο γενικευμένο χαρακτήρα και κατά διαστήματα θα δυναμώνουν. Αργά το βράδυ θα εκδηλωθούν πιθανότατα και τοπικές καταιγίδες. Μια φυσιολογική μεταβολή του καιρού είναι, μην ανησυχείτε. Δεκέμβρης είναι, θα βρέξει, έτσι δεν είναι; Έτσι γίνεται κάθε χρόνο. Αυτή την εποχή βρέχει, δεν βρέχει τον Ιούλιο», σημειώνει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Καλημέρα σας φίλοι μου,Σήμερα, από το απόγευμα (ενδεικτικά γύρω στις 6-7 μμ), θα ξεκινήσει αρχικά να βρέχει τοπικά…

Posted by Γιάννης ΚαλλιάνοςΑ on Tuesday, December 5, 2023

Το νέο έκτακτο δελτίο για την κακοκαιρία

Πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός η οποία θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, από το βράδυ της Τρίτης (05-12-2023) και από τα δυτικά μέχρι το βράδυ της Τετάρτης (06-12-2023).

Πιο αναλυτικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  1. Την Τρίτη (05-12-2023)

α) Από το βράδυ στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο.

β) Τη νύχτα τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες και τις δυτικές Κυκλάδες.

  1. Την Τετάρτη (06-12-2023)

α) Στο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια τις πρωινές ώρες.

β) Στη Θεσσαλία (κυρίως τα ανατολικά τμήματα), τις Σποράδες, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως Πιερία), τις Κυκλάδες και την Κρήτη έως το απόγευμα.

γ) Από το πρωί και μέχρι το βράδυ της Τετάρτης στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Η πρόβλεψη του meteo

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, βροχές αναμένονται από το μεσημέρι της Τρίτης 05/12 κατά κύριο λόγο στην Ανατολική Θεσσαλία, στην Πελοπόννησο, στο Αιγαίο και στην Κρήτη. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα επηρεάσουν και το Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά και αργότερα την υπόλοιπη Θεσσαλία και Στερεά καθώς και τμήματα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Οι νότιοι άνεμοι στο Ιόνιο θα παρουσιάσουν ενίσχυση, φτάνοντας κατά τόπους τα 6 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 12-14 °C στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, τους 15-17 °C στο Ιόνιο και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τους 17-19 °C στο Αιγαίο και στην Κρήτη. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 2 (Μέτρια).

Την Τετάρτη 06/12 βροχές θα σημειωθούν σε όλη τη χώρα ενώ καταιγίδες με πιθανότητα χαλαζοπτώσεων αναμένονται κυρίως στις θαλάσσιες και νησιώτικες περιοχές καθώς και σε παράκτια τμήματα των κεντρικών και νοτίων ηπειρωτικών. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν σταδιακά στα ανατολικά και βορειοανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο και θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις αναμένονται μόνο στα ορεινά ηπειρωτικά. Οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 5 έως 6 μποφόρ όμως έως τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο θα φτάνουν πρόσκαιρα κατά τόπους τα 7 έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται ο υετός που αναμένεται έως το βράδυ της Τετάρτης 06/12.