Αν κάποιος διαρρήκτης επιχειρήσει να παραβιάσει ένα παράθυρο του σπιτιού σας σπάζοντας την κλειδαριά, ο αισθητήρας που έχετε εγκαταστήσει θα καταγράψει την κίνηση και θα στείλει σήμα συναγερμού. Αν, όμως, σπάσει το τζάμι για να μπει στο σπίτι (από τη στιγμή που το επιτρέπει η επιφάνειά του), ο αισθητήρας δεν θα διακρίνει κάποια διαφορά. Το «κενό» αυτό καλύπτουν οι αισθητήρες θραύσης κρυστάλλων. Πώς;

Οι αισθητήρες θραύσης κρυστάλλων συμπληρώνουν τους αισθητήρες κίνησης σε πόρτες και παράθυρα καταγράφοντας τον ήχο ή τους κραδασμούς στο τζάμι. Όταν ανιχνεύουν τη συχνότητα ή τα κρουστικά κύματα που σχετίζονται με το θρυμματισμό του γυαλιού, ενεργοποιούν τον συναγερμό. Γενικά, αυτές οι συσκευές είναι εξαιρετικές προσθήκες σε ένα σύστημα οικιακής ασφάλειας, επειδή μπορούν να παραμείνουν οπλισμένες όλη την ώρα, σε αντίθεση με τους ανιχνευτές κίνησης, οι οποίοι πρέπει να απενεργοποιούνται όταν ένοικοι του σπιτιού βρίσκονται στο σπίτι.

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι αισθητήρων θραύσης κρυστάλλων. Ο πρώτος τύπος καταγράφει τους κραδασμούς από το σπάσιμο του γυαλιού. Αυτός ο τύπος συνήθως τοποθετείται απευθείας στα παράθυρα ή στις πόρτες που χρειάζεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτοί οι τύποι ανιχνευτών μπορεί μερικές φορές να ενεργοποιήσουν ψευδείς συναγερμούς, καθώς ένα χτύπημα της πόρτας ή το πέρασμα ενός βαρέος οχήματος θα μπορούσε να προκαλέσει τους ίδιους κραδασμούς με τη θραύση του γυαλιού.

Εάν θέλετε να αποφύγετε κάπως… περισσότερο την πιθανότητα για ψευδείς συναγερμούς, μπορείτε να επιλέξετε τον δεύτερο τύπο, έναν αισθητήρα θραύσης κρυστάλλων που βασίζεται με ακουστικούς αισθητήρες. Ένα μικρόφωνο καταγράφει τις συγκεκριμένες συχνότητες του σπασίματος του γυαλιού. Εάν ένας διαρρήκτης επιχειρήσει να σπάσει το τζάμι σε ένα παράθυρο, ο αισθητήρας θα ταυτοποιήσει τη συχνότητα και θα ενεργοποιήσει τον συναγερμό.

Οι αισθητήρες θραύσης κρυστάλλων είναι ιδανικοί για χρήση σε δωμάτια με μεγάλα παράθυρα ή συρόμενες πόρτες. Είναι μικρές συσκευές που μπορούν να τοποθετηθούν πάνω ή κοντά στα παράθυρα του σπιτιού. Όπως και οι αισθητήρες κίνησης, έχουν περιορισμένη εμβέλεια, επομένως πιθανότατα κάποιος θα χρειαστεί αρκετούς αισθητήρες θραύσης κρυστάλλων για να καλύψει πλήρως το σπίτι του.

Το βασικό τους πρόβλημα είναι οι ψευδείς συναγερμοί, οι οποίοι μπορεί να προέλθουν από το σπάσιμο ενός ποτηριού ή και από τον ήχο μιας ταινίας δράσης. Για τον λόγο αυτό, απαραίτητη κίνηση είναι η ρύθμιση της ευαισθησίας τους με την εγκατάστασή τους.

Η διαδικασία διαφέρει ανάλογα με τον τύπο και τη μάρκα αισθητήρα, αλλά οι περισσότεροι έχουν μια διαβάθμιση «δοκιμής». Μπορείτε να τους δοκιμάστε χτυπώντας παλαμάκια κοντά στο τζάμι ή και αναπαράγοντες βίντεο με σπάσιμο τζαμιών! Επειδή, όμως, ακόμα και μετά τη ρύθμιση υπάρχει πάντα η πιθανότητα ψευδούς συναγερμού, ίσως καλό θα είναι να αποφύγει κάποιος την τοποθέτηση αισθητήρων θραύσης κρυστάλλων στην κουζίνα ή κοντά στην τηλεόραση, όπου άλλοι τέτοιοι θόρυβοι μπορεί να είναι πιο δυνατοί.