Ο αριθμός των ρωσικών επιθέσεων έχει «μειωθεί ελαφρά» γύρω από την πόλη Αβντιίβκα, στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι δυνάμεις της Μόσχας εξαπολύουν σφοδρές επιθέσεις για εβδομάδες, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού. «Ο στρατός συνεχίζει να προσπαθεί να περικυκλώσει την Αβντιίβκα, αλλά με τρόπο λιγότερο ενεργό για την ώρα», δήλωσε ο Ολεξάντρ Στούπουν.

«Οι μάχες συνεχίζονται, ο εχθρός δεν έχει σταματήσει να επιτίθεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να εμποδίσουν τους Ουκρανούς από το να κερδίσουν έδαφος. Η ρωσική προέλαση «συγκριτικά με τις απώλειες τους, είναι μάλλον ασήμαντη», σημείωσε ο Ολεξάντρ Στούπουν.

Αλλά, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η πολύ σχετική ηρεμία δεν μπορεί παρά να είναι προσωρινή. «Ο εχθρός συγκεντρώνει τις δυνάμεις του, ανασυγκροτείται, ίσως στο άμεσο μέλλον να προσπαθήσει να προχωρήσει με ένα νέο κύμα». Η Αβντιίβκα, βιομηχανική πόλη, αποτελεί τις τελευταίες εβδομάδες στόχο πολλών επιθέσεων από τα ρωσικά στρατεύματα, που θέλουν να την περικυκλώσουν.

Σχεδόν στην πρώτη γραμμή του μετώπου από το 2014, η πόλη αυτή βρίσκεται σε απόσταση 13 χιλιομέτρων βόρεια του Ντονέτσκ, της πρωτεύουσας, υπό τον έλεγχο της Μόσχας, της ομώνυμης περιφέρειας, την προσάρτηση της οποίας κήρυξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πριν από ένα χρόνο. Η Αβντιίβκα, που κατασκευάστηκε γύρω από ένα τεράστιο εργοστάσιο κωκ, που απασχολούσε έως 4.000 ανθρώπους, μετρά πλέον 1.600 κατοίκους, συγκριτικά με 30.000 πριν από τον πόλεμο, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης.

Από τη ρωσική πλευρά, ο υπουργός Άμυνας Σεργκεί Σοϊγκού δήλωσε χθες ότι οι Ουκρανοί «προσπαθούν μάταια» να επιτεθούν σε θέσεις των στρατευμάτων του στις περιοχές του Ντονέτσκ, όπου βρίσκεται η Αβντιίβκα, καθώς και της Χερσώνας και της Ζαπορίζια. «Αυτές οι απεγνωσμένες ενέργειες του εχθρού προκαλούν βαριές απώλειες στον ουκρανικό στρατό», δήλωσε.