Τέλος Οκτωβρίου και ο καιρός επιμένει με ανοιξιάτικη διάθεση. Από το Σάββατο πάντως οι μετεωρολόγοι αναμένουν αλλαγή του σκηνικού και αρκετές βροχές. «Επιτέλους… φθινόπωρο» λέει χαρακτηριστικά ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θ. Κολυδάς.

«Το ερχόμενο Σάββατο το πρώτο αξιόλογο σύστημα με πολλές βροχές. Η θερμοκρασία θα πέσει και θα επανέλθει σε επίπεδα κανονικά για την εποχή. Οι βροχές το πρώτο 15ημερο μπορεί να μην είναι πολλές, αλλά τα συστήματα που θα μας επηρεάσουν θέλουν προσοχή», σημειώνει ο κ. Κολυδάς.

Ο Οκτώβριος που τελειώνει σήμερα θα μείνει στην ιστορία ως ένας από τους πιο ζεστούς που έχουν συμβεί τα τελευταία 50 χρόνια, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο.

Το σοβαρό καιρικό σύστημα με πολλές καταιγίδες και αρκετό νερό αναμένεται το Σάββατο από τα δυτικά, θα επηρεάσει μέχρι τη νύχτα του Σαββάτου σχεδόν όλη τη χώρα, σημείωσε.

Καιρός τύπου «Π» την Πέμπτη και μετά οργανωμένη κακοκαιρία

Το σκηνικό αλλάζει για κάποιες περιοχές της χώρας την Πέμπτη, ημέρα που αναμένεται ο λεγόμενος καιρός τύπου «Π», σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη. Την Κυριακή περιμένουμε πιο οργανωμένη κακοκαιρία, σημειώνει ο ίδιος.

«Την Πέμπτη θα δούμε στα δυτικά, στα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο έναν καιρό τύπου “Π” – δηλαδή αν το παρατηρήσουμε σχηματίζει το γράμμα Π με βροχές στα δυτικά, προς τη βόρεια Ελλάδα και προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αφήνοντας ουσιαστικά ανεπηρέαστο το εσωτερικό κομμάτι του γράμματος Π που είναι κυρίως η κεντρική και η ανατολική ηπειρωτική χώρα.

Θα είναι σύντομο το πέρασμα, δεν θα επηρεαστεί ιδιαίτερα η θερμοκρασία. Ένα 24ωρο θα κρατήσει αυτή η αλλαγή του καιρού, Παρασκευή βελτιώνεται ο καιρός, Σάββατο και πάλι καλός και την Κυριακή περιμένουμε πιο οργανωμένη κακοκαιρία. Φαίνεται ότι η Κυριακή θα είναι πιο μουντή με περισσότερες βροχές, πιο επικίνδυνες βροχές και καταιγίδες Κυριακή και στις αρχές της άλλης εβδομάδας. Αλλά και πάλι η θερμοκρασία δεν επηρεάζεται σημαντικά και τα ανατολικά και νότια τμήματα δεν επηρεάζονται αξιόλογα από βροχές. Επιμένει δηλαδή η ανομβρία», ανέφερε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης στην πρόγνωσή του στο Open.