Ούτε μία αίτηση από ιδιώτες δεν κατατέθηκε στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας στην «πρεμιέρα» της εφαρμογής του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Τις προηγούμενες μέρες εκατοντάδες ήταν τα τηλεφωνήματα που δεχόταν η γραμματεία από ιδιώτες και δικηγόρους που ζητούσαν να μάθουν λεπτομέρειες για την εφαρμογή του νόμου.

Ωστόσο, χθες όσοι έφτασαν, τουλάχιστον στα γραφεία του Ειρηνοδικείου της Αθήνας, φαίνεται πως αγνοούσαν βασικές προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, με αποτέλεσμα να φύγουν άπραγοι από τα δικαστήρια. Αντί της υποβολής της πολυπόθητης αίτησης οι ενδιαφερόμενοι αποχωρούσαν παίρνοντας δύο έντυπα στα οποία περιγράφονται βήμα- βήμα όλες οι διαδικασίες για την ένταξη τους στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου.

Με βάση τις αιτήσεις αυτές οι ενδιαφερόμενοι πολίτες έχουν να ακολουθήσουν δύο στάδια.

Πρώτο στάδιο: Στοιχεία της αίτησης

Στην αίτηση πρέπει να εμπεριέχονται ή να επισυνάπτονται τα παρακάτω έγγραφα:

Α. Κατάσταση της περιουσίας του οφειλέτη και των κάθε φύσης εισοδημάτων του ιδίου και του/της συζύγου του.

Β. Κατάσταση των πιστωτών του και των απαιτήσεών τους κατά κεφάλαιο, τόκους και έξοδα.

Γ. Προσχέδιο διευθέτησης των οφειλών .

Αντίγραφα της αίτησης και όλων των παραπάνω εγγράφων πρέπει να επιδίδονται μέσα σε ένα μήνα από την υποβολή της αίτησης στους πιστωτές, με πρόσκληση προς αυτούς να υποβάλλουν στη γραμματεία του δικαστηρίου εγγράφως τις παρατηρήσεις τους και να δηλώσουν μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δύο μηνών από την υποβολή της αίτησης, αν συμφωνούν με το προτεινόμενο σχέδιο διευθέτησης των οφειλών.

Επίσης, στην πρόσκληση πρέπει να γίνει μνεία πως αν παρέλθει άπρακτη η παραπάνω προθεσμία , θα τεκμαίρεται ότι ο πιστωτής συμφωνεί με το σχέδιο διευθέτησης των οφειλών.

Δεύτερο στάδιο: Έγγραφα που πρέπει να προσκομίσει ο οφειλέτης μέσα σε ένα μήνα από την υποβολή της αίτησης

1. Βεβαίωση στην οποία θα διαπιστώνεται η αποτυχία της προσπάθειας του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

2.Υπεύθυνη δήλωση για την ορθότητα και πληρότητα των καταστάσεων:

α) της περιουσίας του οφειλέτη και των κάθε φύσης εισοδημάτων του ιδίου και του/της συζύγου του.

β)των πιστωτών του και των απαιτήσεών τους κατά κεφάλαιο, τόκους και έξοδα καθώς και για τις μεταβιβάσεις των εμπράγματων δικαιωμάτων επί ακινήτων στις οποίες προέβη την τελευταία τριετία.