Τα «έξυπνα» σπίτια δεν είναι πια… ντεκόρ σε ταινία επιστημονικής φαντασίας – είναι εδώ και κάνουν τη ζωή μας ασφαλέστερη, μας εξασφαλίζουν περισσότερο χρόνο και μας προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση.

Και όλα αυτά γίνονται ακόμα πιο εύκολα με ειδικής εφαρμογές για το «έξυπνο» κινητό μας, με το οποίο μπορούμε να ελέγχουμε ουκ ολίγες «έξυπνες» συσκευές, που διατίθενται πλέον στο εμπόριο.

  • Πρώτο και κυριότερο: με το «έξυπνο» κινητό σας μπορείτε να ελέγχετε το σύστημα ασφαλείας του σπιτιού σας. Μπορείτε να ενεργοποιείτε ή να απενεργοποιείτε τον συναγερμό, να βλέπετε και να ρυθμίζετε τις κάμερες, επί της ουσίας να το ελέγχετε και να παίρνετε άμεσα αναφορές για οποιοδήποτε συμβάν.
  • Οι κλασικοί φούρνοι σιγά – σιγά αποκτούν… νοημοσύνη. Οι σχετικές εφαρμογές για smartphone δεν θα… ψιλοκόψουν τα κρεμμύδια και δεν θα μαρινάρουν το ψητό σας, όμως μπορούν να ρυθμίσουν τον θερμοστάτη ή το χρονόμετρο και συνολικά να σας δίνουν την εικόνα της λειτουργίας του.
  • Η πόρτα του γκαράζ είναι ένα ευαίσθητο σημείο του σπιτιού από άποψη ασφαλείας. Με μια σχετική εφαρμογή (και με την ανάλογη «έξυπνη» πόρτα ασφαλώς), μπορείτε να γνωρίζετε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει, πόση ώρα έχει μείνει η πόρτα ανοιχτή, να την ανοίγετε ή να την κλείνετε.
  • Με το κινητό σας μπορείτε να ελέγχετε το «έξυπνο» πλυντήριό σας και να παρακολουθείτε σε ποια φάση βρίσκεται η πλύση, να δώσετε εντολή για επιπλέον πλύση ή στέγνωμα, να παρακολουθείτε την ποσότητα του απορρυπαντικού ή του μαλακτικού.
  • Το ψυγείο φαίνεται σαν συσκευή που δεν έχει ανάγκη… νοημοσύνης. Κι όμως, με το smartphone σας μπορείτε να ρυθμίζετε τη θερμοκρασία του, να το θέτετε σε κατάσταση εξοικονόμησης ενέργειας ή και να ελέγχετε το περιεχόμενό του, ενημερώνοντας σχετική λίστα αγορών στο τηλέφωνό σας!
  • Έχετε βάλει το μωράκι σας για ύπνο και ξεκουράζεστε στο σαλόνι. Αν εγκαταστήσετε μια «έξυπνη» κάμερα ασφαλείας στο δωμάτιό του, με την ανάλογη εφαρμογή μπορείτε να ελέγχετε τα πάντα από την οθόνη του κινητού σας.
  • Τα «έξυπνα» ηχεία δεν είναι το πλέον απαραίτητο μέρος του οικιακού εξοπλισμού, όμως οι λάτρεις της μουσικής θα εκτιμήσουν… απεριόριστα τη δυνατότητα να τα ελέγχουν από το κινητό τους.
  • Ένα απλό application σας δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία στο κλιματιστικό σας, αλλά και να το ανάψετε λίγο πριν επιστρέψετε από τη δουλειά για να βρείτε το σπίτι σας τόσο δροσερό όσο θέλετε.
  • Επικοινωνήστε με τη θυροτηλεόρασή σας μέσω του κινητού σας και δείτε ποιος χτυπά την πόρτα σας και μιλήστε του. Επίσης, το «έξυπνο» κουδούνι πόρτας στέλνει ειδοποιήσεις όταν ανιχνεύεται κίνηση ή όταν το πατήσει κάποιος, ενώ μπορείτε να δείτε ζωντανά βίντεο.
  • Είναι χειμώνας, κάνει κρύο και το σκέφτεστε να σηκωθείτε απ’ το κρεβάτι σας; Κανένα πρόβλημα. Απλώς πάρτε το κινητό σας από το κομοδίνο και ανοίξτε το σύστημα θέρμανσης, στη θερμοκρασία που θέλετε. Φυσικά, μπορείτε να ρυθμίζετε και να το ανοιγοκλείνετε απ’ οπουδήποτε, να φτιάχνετε εβδομαδιαίο πρόγραμμα κ.ά.
  • Οι «έξυπνοι» λαμπτήρες σάς επιτρέπουν να ανάβετε και να σβήνετε τα φώτα με το τηλέφωνό σας και να ρυθμίζετε τους χρονοδιακόπτες τους από οπουδήποτε. Και, ακόμα, να αυξάνετε ή να ελαττώνετε τον φωτισμό, να επιλέγετε «αποχρώσεις» φωτός κ.ά.
  • Τα «έξυπνα» βύσματα» είναι ένα gadget που κερδίζει γρήγορα πολλούς και πιστούς οπαδούς, γιατί δίνει επιπλέον πλεονεκτήματα στη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών του σπιτιού. Και γίνονται ακόμα πιο «έξυπνα» καθώς επικοινωνούν με το κινητό σας και μπορούν να ανάβουν ή να σβήνουν, να ενεργοποιούν ή να απενεργοποιούν συσκευές κ.ά.