Συνεχίζονται οι αντιδράσεις μετά την είδηση ότι εντοπίστηκε πρόβλημα στατικής επάρκειας στο στέγαστρο Καλατράβα με συνέπεια το ΟΑΚΑ να αναστέλλει κάθε λειτουργία του για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα σε βάθος πενταετίας, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη μελέτη από το ΤΕΕ. 

Αίσθηση στο μεταξύ προκάλεσε η αποκάλυψη του Ολυμπιονίκη και πρώην πρόεδρου του ΟΑΚΑ Πέτρου Γαλακτόπουλου στην ΕΡΤ ότι από το 2011 ζητούσε συντηρήσεις στο ΟΑΚΑ και σχεδόν κάθε 20 μέρες έστελνε σχετικό έγγραφο στο υπουργείο.

Το ΟΑΚΑ θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο, διαμηνύει η κυβέρνηση μέσω του αναπληρωτή υπουργου΄Αθλητισμού Γιάννης Βρούτση. Η πρώτη τεχνική μελέτη για τη στατικότητα των στεγάστρων του εμβληματικού σταδίου, αλλά και του ποδηλατοδρομίου, διαβιβάστηκε ήδη στο ΤΕΕ, το οποίο θα προχωρήσει τάχιστα σε δεύτερη μελέτη- επαναξιολόγηση, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα πρώτα στοιχεία.

Αποκλεισμένο το γήπεδο για λόγους ασφαλείας

Οι υπεύθυνοι του Ολυμπιακού Σταδίου έχουν αποκλείσει με κορδέλα τους χώρους περιμετρικά από τις βάσεις στήριξης του στεγάστρου Καλατράβα για λόγους ασφαλείας.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει ότι ο έλεγχος έγινε γιατί προχωράμε στην ανάπλαση του Ολυμπιακού Πάρκου, το οποίο εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης με ποσό 57 εκατ. ευρώ για τη συντήρησή του.

«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται έλεγχος στατικότητας από το 2004. Και για κάποιο λόγο, αυτό αρκεί για να μάς εγκαλούν κάποιοι. Επειδή προχωράμε σε μελέτες και μεριμνούμε για την ασφάλεια. Είναι γνωστό ότι το ΟΑΚΑ δεν είχε συντηρηθεί επί δύο δεκαετίες. Ποιος δεν αισθάνεται απογοήτευση όταν βλέπει τις εικόνες τόσο σημαντικών εγκαταστάσεων που έχουν αφεθεί στην τύχη τους τόσα χρόνια; Αυτό ακριβώς αλλάζουμε. Γι’ αυτό επενδύουμε, γι’ αυτό έχουμε δρομολογήσει την ανάπλαση αυτή, γι’ αυτό γίνονται μελέτες» ανέφερε στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.

Νέες καταγγελίες για ελλιπή συντήρηση

Μετά την απόφαση προσωρινής αναστολής λειτουργίας, στις δύο από τις πέντε εγκαταστάσεις, κατασκευής Καλατράβα, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε έρευνα σε βάθος πενταετίας και ζητά απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:

– ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν;

– υπήρχαν εισηγήσεις (άλλων οργάνων) για περιοδική συντήρηση (κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί) και ποια ήταν η κατάληξή τους;

– γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή;

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν τα αδικήματα της: έκθεσης σε κίνδυνο και παραβίασης κανόνων οικοδομικής ασφάλειας

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, οι καταγγελίες για πολυετή έλλειψη συντήρησης είναι επώνυμες και πολλές.

Έλεγχοι και σε άλλα έργα του Καλατράβα

Εκτός από τον Πέτρο Γαλακτόπουλο και ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης, υποστήριξε ότι «πρέπει να γίνουν ενδελεχείς έλεχοι και στα άλλα έργα Καλατράβα διότι θα έχουν παρόμοια προβλήματα τα όποια προβλήματα έχει εμφανίσει τούτο εδώ το κτίριο».

Και ο παγκόσμιος πρωταθλητής ποδηλασίας Χρήστος Βολικάκης έκανε λόγο για ολική παραμέληση τα προηγούμενα χρόνια ενώ ο ομότιμος καθηγητής στο τμήμα πολιτικών μηχανικών ΕΜΠ, Γιώργος Γκαζέττας, δήλωσε ότι δεν υπήρχε μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή του έργου το οποίο είναι μέχρι σήμερα μοναδικό στο είδος του.