Για τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel, μίλησε το βράδυ της Πέμπτης (7/9) στην εκπομπή της ΕΡΤ «Επίλογος», ο Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ.

Ανέφερε αρχικά ότι σύμφωνα με μελέτη του ΟΗΕ έως το 2030 θα υπάρχουν 300 εκατομμύρια κλιματικοί πρόσφυγες.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Καμία δημόσια υπηρεσία δεν μπορούσε να προβλέψει τα όσα έγιναν, απαιτείται η αξιοποίηση εξελιγμένων επιστημονικών γνώσεων, που αυτή τη στιγμή δεν χρησιμοποιούνται».

Ακολούθως ο κ. Λέκκας δήλωσε πως ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία θα μετακινούνταν τις επόμενες ώρες.

Υπογράμμισε πως οι προβλέψεις του 2019 που έκαναν λόγο για μία μεγάλη πλημμύρα ανά 1.000 χρόνια, ανατράπηκαν δύο φορές, μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Δήλωσε ότι έχουμε επιταχυνόμενους ρυθμούς σε ένα συνδυασμό φαινομένων, όπως οι πλημμύρες, οι κατολισθήσεις, κλπ

Ως προς το κόστος, αλλά και τις επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, εκτίμησε ότι θα ξεπεραστεί το 1 δισ. ευρώ. Επίσης ότι αρκετά από τα σπίτια που επλήγησαν δεν θα είναι πλέον κατοικήσιμα. Συμπλήρωσε ότι έχουμε «προέλαση» του πλημμυρικού μετώπου, όπου εκτός από το νερό παρασύρονται όγκοι εδαφική μάζας από κατολισθήσεις.

Επισήμανε ότι χρειάζεται ανασχεδιασμός των επιχειρησιακών σχεδίων.

Meteo: Οι 8 περιοχές που «πνίγηκαν» από την κακοκαιρία – Πού καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Σημαντικά ήταν και χθες Πέμπτη (7/9), τα ύψη της βροχής που σημειώθηκαν σε περιοχές, εν μέσω της κακοκαιρίας Daniel που έχει προκαλέσει πρωτοφανείς εικόνες καταστροφής στη χώρα.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από την κακοκαιρία Daniel επλήγησαν κυρίως περιοχές στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών ΕΑΑ, το μεγαλύτερο ύψος βροχής, από τα μεσάνυχτα έως τις 19:00 μ.μ. της Πέμπτης (7/9), σημειώθηκε στην Αγιά, Λάρισας με 91 mm, και ακολούθησε η Καλαμπάκα με 85 mm.

Δίνεται πίνακας με τις οκτώ περιοχές όπου καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη της βροχής. Πρόκειται για τις εξής:

1. Αγιά Λάρισας 91 mm

2. Καλαμπάκα 85 mm

3. Μέτσοβο 76 mm

4. Πλατύκαμπος Λάρισας 76 mm

5. Νέσσωνας Τεμπών 72 mm

6. Γόννοι Τεμπών 71 mm

7. Κασσάνδρεια 47 mm

8. Τρίκαλα 47 mm

Διευκρινίζεται, ωστόσο, πως αρκετοί μετεωρολογικοί σταθμοί της Θεσσαλίας, που έχουν δεχθεί τα ακραία ύψη βροχής τις τελευταίες ημέρες, σταμάτησαν να μεταδίδουν τα δεδομένα τους λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.