«Όλος ο κρατικός μηχανισμός έχει εστιάσει στη Θεσσαλία» ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τους αρχηγούς του ΓΕΕΘΑ, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όπως ανέφερε ο υπουργός «Επιχειρούν δυνάμεις 195 οχήματα και 480 άτομα ΕΜΑΚ και πυροσβέστες. Το πολύ δύσκολο πεδίο εντοπίζεται μεταξύ Τρικάλων και Καρδίτσας. Όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής, στην Αγία Τριάδα είναι εγκλωβισμένα 20 άτομα και 6 αγνοούνται, στα Μεγάλα Καλύβια 40 άτομα βρίσκονται σε σπίτια και στα Καλογριανά 4 άτομα επίσης σε σπίτια. Ο Ληθαίος έχει πλημμυρίσει. Προάστιο, Αγία Τριάδα, Παλαμάς, Μεγάλα Καλύβια είναι αποκλεισμένα. Καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες προσέγγισης.

Στον Παλαμά και το Προάστιο που είναι Κεφαλοχώρια δεν έχουμε συγκεκριμένα αναφορά για αγνοούμενους και εγκλωβισμένους. Θέλω να διαβεβαιώσω πως δεν υπάρχει μέσο, ενέργεια, προσπάθεια που δεν χρησιμοποιήθηκε».

Παράλληλα, ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι έχουν γίνει 885 απεγκλωβισμοί και κατέληξε τονίζοντας «Κουράγιο και δύναμη σε όλους όσοι δοκιμάζονται, να ξέρουν ότι είμαστε εδώ γι’ αυτούς».

Φλώρος: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα»

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι από την πρώτη στιγμή δίπλα στον πολίτη γιατί αυτή είναι μια από τις αποστολές τους. Όταν η κοινωνία πλήττεται, οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με το σύνολο των δυνάμεών τους. Αυτό τόνισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος κατά την ενημέρωση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κακοκαιρία «Daniel».

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις επιχειρούν κάθε φορά στην περιοχή που πλήττεται ανάλογα με τη φυσική καταστροφή μέσα στο πλαίσιο που ορίζεται και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και τον επιχειρησιακό έλεγχο της Πυροσβεστικής», εξήγησε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων, πριν την έναρξη του φαινομένου, είχαν τεθεί σε επιφυλακή και ετοιμότητα όλες οι δυνάμεις που προορίζονται για αυτό το σκοπό σύμφωνα με το σχέδιο «Ξενοκράτης», ανέφερε ο κ. Φλώρος.

«Σε αυτό το εξαιρετικά σπάνιο και πολύ δύσκολο καιρικό φαινόμενο», πρόσθεσε, οι Ένοπλες Δυνάμεις επιχειρούν με:

– Έντεκα μηχανήματα Μηχανικού

– 14 οχήματα γενικής χρήσης

– Πάνω από 25 με 30 λέμβους

– 71 άτομα του σχεδίου «Ξενοκράτης» και 36 επιπλέον σε ετοιμότητα

– 7 ελικόπτερα είναι σε ετοιμότητα με τα τρία εξ αυτών έρευνας-διάσωσης

Επιπλέον, ένα αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα αρματαγωγό ένα πλοίο ταχείας μεταφοράς βρίσκονται σε ετοιμότητα και εάν χρειαστεί θα προσεγγίσουν την περιοχή ενώ, εάν χρειάζεται, θα φιλοξενήσουν πολίτες.

Υπάρχει, ακόμη, όπως είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ετοιμότητα διάθεσης 49 λεωφορείων, 28 μικρολεωφορείων, 19 μηχανημάτων Μηχανικού και 128 οχημάτων γενικής χρήσης.

Ήδη, προσέθεσε, «από προχθές το βράδυ, στην περιοχή των Καλών Νερών όπου έπεσε η γέφυρα έχει αναπτυχθεί κλιμάκιο της ΜΟΜΚΑ με μια γέφυρα Baily», και μπορεί να ξεκινήσει το στήσιμο της αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Έχουν, επίσης, «αναπτυχθεί κλιμάκια του Μηχανικού, της ΜΟΜΚΑ και σε άλλες περιοχές της Μαγνησίας» όπου έχουν καταγραφεί ζημιές σε γέφυρες, συμπλήρωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα και μπορούν να διαθέσουν γέφυρες Bailey προκειμένου να γεφυρώσουν τις γέφυρες που καταστρέφονται» υπογράμμισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Επιπρόσθετα, «έχουμε αναπτύξει χώρους φιλοξενίας, ιδίως στο στρατόπεδο της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στον Βόλο, όπου ήδη φιλοξενούνται πολίτες», συμπλήρωσε.

Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ.: Σε 109 απεγκλωβισμούς ατόμων έχει προχωρήσει η Αστυνομία σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα

Η Ελληνική Αστυνομία από την πρώτη στιγμή συμμετέχει στο ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό και συνδράμει ενεργά με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τα έντονα καιρικά και πλημμυρικά φαινόμενα κυρίως σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, όπως τόνισε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος, κατά την ενημέρωση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κακοκαιρία «Daniel».

Στο πλαίσιο αυτό και ενεργώντας με κύριο γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής , όπως τόνισε ο κ. Μαυρόπουλος, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων με κατά περίπτωση απαγορεύσεις, διακοπές, και εκτροπές κυκλοφορίας.

«Παράλληλα, οι αστυνομικές δυνάμεις αψηφώντας κάθε κίνδυνο προχώρησαν σε απεγκλωβισμούς και απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλή σημεία σε συνεργασία με το 112 και με την συνεχή παρουσία εκπροσώπου της Αστυνομίας στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων Διαχείρισης Κρίσεων και Πολιτικής Προστασίας» υπογράμμισε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

Στην συνέχεια ο κ. Μαυρόπουλος τόνισε ότι στη Θεσσαλία, κατά το διάστημα 5 και 6 Σεπτεμβρίου, διατέθηκαν 1355 αστυνομικοί με 528 οχήματα , που πραγματοποίησαν 105 απεγκλωβισμούς ατόμων, ενώ εκδόθηκαν και εφαρμόστηκαν 35 αποφάσεις κυκλοφοριακών ρυθμίσεων σε σημεία οδικού δικτύου.

Παράλληλα στην Στερεά Ελλάδα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. διατέθηκαν 473 αστυνομικοί με 99 οχήματα, που πραγματοποίησαν 4 απεγκλωβισμούς ατόμων, ενώ εκδόθηκαν και εφαρμόστηκαν 12 αποφάσεις κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

Αναφορικά με τις προσωρινές διακοπές κυκλοφορίας των οχημάτων ο κ. Μαυρόπουλος επισήμανε ότι πραγματοποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 52 του ΚΟΚ για σύντομο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα μέχρι οι συνθήκες να επιτρέψουν την απόδοση του οδικού δικτύου στη κυκλοφορία.

«Η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και επιφυλακή για όσο χρόνο χρειαστεί με σκοπό την παροχή συνδρομής και υποστήριξης στο έργο της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος» κατέληξε ο κ. Μαυρόπουλος.