Οφείλουμε να το παραδεχτούμε ότι όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτή την κατάσταση. Είτε ξεχάσατε ότι είχατε ήδη αλατίσει το φαγητό και προσθέσατε ξανά αλάτι, είτε σας έπεσε κατά λάθος περισσότερο αλάτι, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Η σούπα, το στιφάδο, το κρέας, το συνοδευτικό ή η σάλτσα σας είναι πλέον πολύ αλμυρή.

Πώς μπορείτε, λοιπόν, να το διορθώσετε ώστε να μπορείτε να σερβίρετε το πιάτο χωρίς να χρειαστεί να το πετάξετε; Το marthastewart.com μοιράζεται τέσσερις τρόπους για να επαναφέρετε την ισορροπία σε ένα πιάτο που είναι πολύ αλμυρό.

Προσθέστε ένα όξινο συστατικό

Γυναίκα στίβει λεμόνι

Αν και η προσθήκη ενός όξινου συστατικού, όπως χυμός λεμονιού, ξύδι ή ακόμη και ένα προϊόν ντομάτας, δεν θα μειώσει το επίπεδο αλατιού στο πιάτο σας, μπορεί, ωστόσο, να εξουδετερώσει την αλμύρα ενός πιάτου. Ξεκινήστε με μια πολύ μικρή ποσότητα, ανακατέψτε καλά και δοκιμάστε το πριν προσθέσετε περισσότερο.

Προσπαθήστε να επιλέξετε ένα όξινο στοιχείο που θα ταιριάζει καλά με το γευστικό προφίλ του πιάτου σας. Σε περίπτωση αμφιβολίας, χρησιμοποιήστε ένα οξύ με ουδέτερη γεύση, όπως το ξύδι από ρύζι ή το ξύδι από λευκό κρασί -αυτά είναι συμβατά με πολλά διαφορετικά πιάτα.

Προσθέστε ένα γλυκαντικό

Παρομοίως, δοκιμάστε να προσθέσετε μια πινελιά γλυκύτητας για να εξουδετερώσετε μια υπερβολικά πικάντικη σάλτσα. Η καστανή ζάχαρη ή το σιρόπι σφενδάμου θα προσθέσουν μια χαρακτηριστική καραμελένια γεύση στο πιάτο σας, η οποία μπορεί να λειτουργήσει καλά. Αν επιθυμείτε μια πιο ουδέτερη γλυκύτητα, προτιμήστε την κρυσταλλική ζάχαρη.

Προσθέστε γαλακτοκομικά

Ροφήματα γάλακτος

Ένα κρεμώδες γαλακτοκομικό προϊόν θα καλύψει το στόμα σας, ξεγελώντας ουσιαστικά τον ουρανίσκο σας. Η κρέμα γάλακτος ή ένα κομμάτι βούτυρο είναι καλές λύσεις για ένα πιάτο που χρειάζεται να σιγοβράσει για λίγο περισσότερο. Προσθέστε ξινή κρέμα ή ένα κομμάτι τυρί κρέμα στο τέλος και μακριά από την πηγή θερμότητας για να αποφύγετε το σπάσιμό τους.

Αραιώστε ή ενισχύστε το πιάτο σας

Η αραίωση του πιάτου σας με μια ή δύο σταγόνες αλατούχου υγρού ή η προσθήκη περισσότερων λαχανικών, ζυμαρικών ή κρέατος, θα βοηθήσει ένα πιάτο που είναι πολύ αλμυρό, απλώς και μόνο επειδή αυξάνετε τη συνολική ποσότητα αυτού που φτιάχνετε. Αντί απλώς να καλύψετε το αλάτι όπως τα παραπάνω κόλπα, αυτό θα μειώσει στην πραγματικότητα το νάτριο ανά μερίδα του πιάτου σας.