Υλικά

Υλικά για 2-4 άτομα

– 4 φλιτζάνια ζεστό ζωμό λαχανικών
– 1 κουταλιά της σούπας ανάλατο βούτυρο
– 1/2 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
– 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
– 1 1/2 φλιτζάνια άψητα ρύζι αρμπόριο
– 1/4 φλιτζανιού λευκό κρασί
– 2 φλιτζάνια ψιλοκομμένα φρέσκα σπαράγγια
– 1 πράσο ψιλοκομμένο
– 1 κουταλιά της σούπας ανάλατο βούτυρο
– 1/4 κούπας καλής ποιότητας τυρί παρμεζάνα , τριμμένη
– 1/4 φλιτζάνι φρέσκο μαϊντανό , ψιλοκομμένο
– 1/4 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο μοσχοκάρυδο , προαιρετικό
– Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο και 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεστάνει ρίχνετε το σκόρδο μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρετε. Αμέσως μετά ρίχνετε το ρύζι και αφήνετε να μαγειρευτεί για 2 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια με τα υπόλοιπα υλικά.

2. Χαμηλώνετε την εστία, σβήνετε με το λευκό κρασί και το αφήνετε να το απορροφήσει. Μόλις πιει το κρασί ρίχνετε στο ρύζι 1/4 φλιτζανιού ζωμό λαχανικών μαζί με το πράσο και ανακατεύετε. Συνεχίζετε το ανακάτεμα και κάθε φορά που το ρύζι απορροφά τα υγρά του, προσθέστε μισό φλιτζάνι ζωμό ακόμα.

3. Σε αυτό το σημείο ετοιμάζετε τα σπαράγγια. Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε 1 κουταλιά σούπας βούτυρο και μαγειρεύετε τα σπαράγγια ψιλοκομμένα για 10 λεπτά σε μέτρια εστία.

4. Όταν το ριζότο είναι έτοιμο, αποσύρετε την κατσαρόλα από την εστία. Στη συνέχεια ρίχνετε τα μαγειρεμένα σπαράγγια στο ριζότο και ανακατεύετε απαλά με μια σπάτουλα. Προσθέστε την παρμεζάνα τριμμένη, μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι ανακατεύοντας άλλη μια φορά. Σερβίρετε το ριζότο πασπαλίζοντας με μαϊντανό και παρμεζάνα.