O «κανόνας της παλάμης» για καλύτερο ψήσιμο

Η συμβουλή που σώζει τον ψήστη από τα παρατράγουδα


ΣΥΝΤΑΓΕΣΝΕΑ-ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
9:40
02/02/2019
12
loading

Ο γνωστός βρετανός σεφ Jamie Οliver έχει καταλήξει σε μια δική του μέθοδο για το μπάρμπεκιου.

Αφού παραδεχτεί πως κι εκείνος συγκαταλέγεται στους ανθρώπους που δεν τα πάνε καθόλου καλά με την ψησταριά, ψάχνει να βρει μικρά μυστικά για τα κάρβουνα μπας και περισώσει την τιμή του.

Και ένα από αυτά έχει να κάνει με τη σωστή θερμοκρασία που πρέπει να έχει η θράκα πριν πετάξεις το κρέας πάνω. Ο καλύτερος τρόπος είναι με τη γυμνή μας παλάμη, λέει, την οποία κρατάμε 12 πόντους πάνω από τα κάρβουνα για να δούμε πόσο μπορούμε να την αφήσουμε πάνω από τη φωτιά χωρίς να τσουρουφλιστούμε.

6 δευτερόλεπτα = χαμηλή θερμοκρασία

4 δευτερόλεπτα = μεσαία θερμοκρασία

2 δευτερόλεπτα = υψηλή θερμοκρασία

Λιγότερο από 2 δευτερόλεπτα = νοσοκομείο

Αυτό που θέλουμε από τη θράκα είναι να είναι τα κάρβουνα ζεματιστά, να λαμποκοπούν από θερμότητα. Αυτή είναι η πιο ομοιόμορφη και επιθυμητή θερμοκρασία…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

12
σχόλια
  1. avatar gus326a

    Μακριά από κάρβουνα. Γερό μαρινάρισμα και ψήσιμο με φλούδες έλατου η κάτι αντίστοιχο. Έχοντας ψήσει εκατοντάδες φορές η εμπειρία μου λέει: Καλό μαρινάρισμα και δυνατή φωτιά. Ένα λεπτό η κάθε πλευρά και μετά γύρισμα. Στη συνέχεια απομακρύνετε λίγο τη φωτιά και γύρισμα μια φορά από κάθε πλευρά. Δεν τρυπάνε το κρέας με τίποτε πριν το βγάλουμε. Μην ξερό ψήνετε το κρέας χάνει τη νοστιμιά του και γίνεται σόλα.

  2. avatar ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΑΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΟ ΣΑΜΑΡΑΣ

    κανονας της παλαμης στο ψησιμο....
    μαστα,
    ασε,ξερω...σε τα μας;;
    αν δε ψησεις τη γκομενα κανονιζεις τη παλαμη...

  3. avatar Χρύσα Παραδειση

    Εγώ αυτόν δεν θα τον εμπιστευόμουν ούτε να φτιάξει τοστ.

    1. avatar cedici valvole

      ξενερωτη Ελληναρου κυρατσα!!!!!

  4. avatar Ellraiser

    Το ποιο πρακτικο ειναι μολις τα καρβουνα (ολα κοκκινα και οχι μαυρα) εμφανισουν μια λεπτη στρωση σταχτης ('καθισαν').
    Επισης πρακτικο για την ταλαιπωρια του φυσιματος και 'ζωντανεμα' για γρηγορο η συνεχες ψησιμο το ανεμιστηρακι 12V απο οποιοδηποτε πεταμενο η παλιο υπολογιστη (νεο εχει χαμηλη τιμη) με μια μικρη μπαταρια.

  5. avatar γιάννης λύρας

    Πολύ ωραία τα πειράγματα κι η ειρωνεία που διάβασα στους προλαλήσαντες.
    Το ψήσιμο δεν είναι μόνο φωτιά, είναι και κρέας και εμπειρία στην δική σου ψησταριά.
    Είναι όμως και κέφι γι αυτό που κάνεις.
    Όταν μάθεις τα μυστικά του ψησίματος, τότε θα φας καλό κρέας ψημένο.
    Γενικώς τα κρέατα θέλουν κοντά στη φωτιά, εν αντιθέσει με τα ψάρια που θέλουν πιο μακριά.
    Όμως έχει να κάνει και με την ψησταριά.
    Σας συνιστώ μια ηλεκτρική ψησταριά, περί τα 3000 Watt, που πάντα έχει σταθερή θερμοκρασία για συγκεκριμένο χρόνο.
    Είναι υγιεινό το ψήσιμο, κι όχι καρκινοπαθές εν τη βρώση του το κρέας.
    Όμως χρειάζεται εμπειρία και δεν μπορεί κανείς να σου πει χρόνους και τέτοιες βλακείες.

    1. avatar Ellraiser

      Βεβαια μετραει και το μαριναρισμα.
      Αλλα με την ψησταρια ξεφυγες. Που να βρεις πριζα στην εξοχη?
      Συμπληρωματικα υπαρχει και η ψυσταρια με την λαβα και αεριο, ρυθμιστη εντασης και καπακι με πυριμαχο τζαμι για εγκλωβισμο της θερμοκρασιας να μην χανετε.
      Στην παραδοσιακη καλο ειναι τα καρβουνα να ειναι σε χαμηλοτερο τουλαχιστον 4 δαχτυλα επιπεδο για να μην τα επιρρεαζει το οξυγονο (αερας) και τα αναθερμενει η τα 'εξαντλει' γρηγορα.

  6. avatar Ο σεβασμος του μπεστ

    Η παλαμη και το ψησιμο.Μας ενημερωνει λοιπον το μπεστ για τη θερμοκρασια και τα εκατοστα.
    Μονο αυτο ειπε ο σεφ; Γιατι αν ειπε μονο αυτο και μας το πασαρει το μπεστ σαν ειδηση,φανταζομαι τι μπορει να μας σερβιρει για τα σοβαρα!

  7. avatar Ζικο

    Το ψησιμο ειναι πολυ ειδικη και υψηλη τεχνη και σχεδον κανενας απο τους μεγαλους γκουρμε σεφ της κουταλας δεν κατεχει. Ειναι τελειως ξεχωριστη ειδικοτητα και στα μαγαζια ενας καλος ψηστης χαιρει μεγαλου σεβασμου και καλου μισθου για αυτο.

  8. avatar OLA GIA OLA

    Τον κανονα της ανοιχτης παλαμης τον ξερει ο Οliver;

  9. avatar Ψήστης

    Προσοχή! 2:01 ψήνεις, 1:59 πεθαίνεις!!! Πολύ χρήσιμο, εγώ δε το ήξερα και πέθανα μία φορά!

  10. avatar Χαχαχαχα

    Ωραίο ανεκδωτο ?????????????

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει