Να ξεκινήσουμε συστήνοντας τη μελάσα για όσους δεν τη γνωρίζουν: είναι ο παχύρρευστος χυμός, σαν σιρόπι, που προκύπτει από τα ζαχαροκάλαμα ή τα ζαχαρότευτλα. Η μελάσα έχει διάφορα είδη, το καθένα με τα δικά του χαρακτηριστικά.

  • Καθαρή μελάσα: Μελάσα ανώτερης ποιότητας, χωρίς καμία απολύτως επεξεργασία, παρασκευασμένη με φυσικό τρόπο. Διατηρεί τη γεύση της (σαν καμένη καραμέλα) και όλα τα θρεπτικά συστατικά του φυτού.
  • Ελαφριά μελάσα: Παράγεται από τον πρώτο βρασμό της ζάχαρης, έχει ανοιχτό καφέ χρώμα και τη γλυκύτερη γεύση από όλα τα είδη.
  • Σκούρα μελάσα: Παράγεται από τον δεύτερο βρασμό, με πιο σκούρο χρώμα από την ελαφριά. Έχει πιο έντονο άρωμα και χρώμα, αλλά λιγότερη γλυκύτητα.
  • Τελική μελάσα (Blackstrap): Το πιο ιδιαίτερο και ακατέργαστο είδος. Παράγεται στον τρίτο βρασμό της ζάχαρης και χαρακτηρίζεται από έντονα πικρή και ξεχωριστή γεύση.

Υλικά (8 μπολάκια)

  • 1 λίτρο γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κ.σ. μελάσα
  • 20 γρ. ζελατίνη σε σκόνη
  • 16 κ.σ. φρεσκοκομμένα φρούτα (2 κ.σ. για κάθε μπολάκι)

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός από τα φρούτα, και τα βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί πηχτό μείγμα.
  • Βήμα 2: Αποσύρουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε τα 8 μπολάκια.
  • Βήμα 3: Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρά και βάζουμε τα μπολάκια στο ψυγείο για 3-4 ώρες.
  • Βήμα 4: Σερβίρουμε με 2 κ.σ. φρεσκοκομμένα φρούτα από πάνω και, προαιρετικά, λίγη επιπλέον μελάσα.

Διατροφική αξία ανά μπολάκι

  • Ενέργεια: 167 kcal
  • Υδατάνθρακες: 12,7 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 15,4 γρ.
  • Λιπαρά: 4,9 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 1,0 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI