Η Ζέα είναι ένα δικόκκο σιτάρι με πολλές και ευεργετικές ιδιότητες, καθώς και θρεπτικά συστατικά, τα οποία την καθιστούν ανώτερη από τα υπόλοιπα σιτηρά (είναι σχεδόν δύο φορές πλουσιότερη σε φυτικές ίνες). Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αναζωπύρωση στη δημοτικότητά της, ιδιαίτερα σε όσους εφαρμόζουν μια υγιεινή διατροφή – και όχι άδικα, αφού τα 100 γρ. κόκκου Ζέας παρέχουν:

  • 331 θερμίδες
  • 12 γρ. πρωτεΐνη
  • 3 γρ. λιπαρά
  • 64 γρ. υδατάνθρακες
  • 6 γρ. φυτικές ίνες

Υλικά (8 τεμάχια)

  • 500 γρ. χλιαρό νερό
  • 800 γρ. αλεύρι Ζέας (χωρισμένο σε 2 μέρη: 300 γρ. και 500 γρ.)
  • 10 γρ. μαγιά
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • λίγο σιμιγδάλι για το άνοιγμα

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Ανακατεύουμε στο χλιαρό νερό τη μαγιά, τα 300 γρ. αλεύρι και το μέλι και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Βήμα 2: Ύστερα από 2-3 λεπτά, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο, ζυμώνοντας καλά.
  • Βήμα 3: Αφήνουμε για 10-15 λεπτά να διπλασιαστεί ο όγκος του ζυμαριού και το χωρίζουμε σε 8 μέρη.
  • Βήμα 4: Όσο ανοίγουμε το κάθε ζυμάρι στο σχήμα που επιθυμούμε (προτείνεται στρογγυλό), με τη βοήθεια λίγου σιμιγδαλιού στον πάγκο και με τα χέρια, τα υπόλοιπα μέρη τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα για να μην σκληραίνουν.
  • Βήμα 5: Ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά την κάθε πίτα για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, ανάλογα με τη δύναμη της εστίας μας.

Διατροφική αξία ανά πίτα

  • Ενέργεια: 124 kcal
  • Υδατάνθρακες: 22,8 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 3,2 γρ.
  • Λιπαρά: 6,1 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 1,5 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI