Υλικά
- 2 κ. σ. ελαιόλαδο, μοιρασμένο
- 1 κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 μέτρια καρότα, τριμμένα
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κ. γλ. τριμμένο κόλιανδρο
- 1/2 κ. γλ. σκόνη τσίλι τσιπότλε
- 1/4 κ. γλ. τριμμένο κουρκουμά
- 6 φλ. τσαγιού ζωμό λαχανικών με χαμηλό νάτριο
- 1 1/2 φλ. τσαγιού φακές, ξεπλυμένες
- 4 φύλλα κατσαρό λάχανο, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κομμάτια
- 1 3/4 κ. γλ. αλάτι, μοιρασμένο
- 2 κ. γλ. ξύσμα λεμονιού συν 3 κ. σ. φρέσκο χυμό λεμόνι
- 1/4 κ. γλ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, συν περισσότερο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς.
- Ζεστάνετε 1 κουταλιά λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Προσθέστε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν, περίπου 6 λεπτά.
- Προσθέστε τον κόλιανδρο, τη σκόνη τσίλι και τον κουρκουμά και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αρωματιστούν, περίπου 30 δευτερόλεπτα.
- Ανακατέψτε το ζωμό και τις φακές και αφήστε τα να πάρουν μια βράση. Μειώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράστε, χωρίς καπάκι, μέχρι οι φακές να μαλακώσουν, περίπου 15 λεπτά.
- Εντωμεταξύ, τοποθετήστε το λάχανο σε μια μεγάλη λαμαρίνα, πασπαλίστε με ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και περιχύστε το με την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας λάδι. Κάντε μασάζ μέχρι να καλυφθεί ομοιόμορφα το λάχανο και απλώστε το σε μια ομοιόμορφη στρώση.
- Ψήστε, γυρνώντας μια φορά, μέχρι να γίνει τραγανό και να ροδίσει ελαφρά, περίπου 5 λεπτά ανά πλευρά.
- Αφαιρέστε τη σούπα φακής από τη φωτιά, μεταφέρετε τη μισή σούπα στο μπλέντερ και επεξεργαστείτε μέχρι να γίνει λεία. Επιστρέψτε τη σούπα στην κατσαρόλα.
- Ανακατέψτε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, το πιπέρι και το υπόλοιπο 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Σερβίρετε τη σούπα με τραγανό λάχανο και αρκετό πιπέρι.