Εκπτώσεις φόρου για πάνω από 1 εκατ. επιχειρήσεις, επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται από τη πανδημία περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης.

Τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για να ελαφρύνει από τα φορολογικά βάρη τους φορολογούμενους προβλέπουν:

  • Ψαλίδι 30%-50% στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος για το 2021 που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι. Αυτό σημαίνει ότι ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου από το 100% του κύριου φόρου που ισχύει σήμερα θα μειωθεί στο 70% ή ακόμα και στο 50%. Η έκπτωση θα είναι οριζόντια και θα ισχύει μόνο για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με μείωση τζίρου από ένα ποσοστό και άνω. Κλειδιά θα είναι τα στοιχεία του ΦΠΑ για το Μάιο καθώς και η συνολική πτώση του τζίρου στο τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου. Η εικόνα πάντως αναμένεται να ξεκαθαρίσει τον Ιούλιο με τις δηλώσεις ΦΠΑ που θα υποβάλουν οι επιχειρήσεις για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Όπως αναφέρουν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου θα ήταν παράλογο να ζητήσει κανείς από τους φορολογούμενους να προκαταβάλουν φέτος φόρο για την επόμενη χρονιά για κέρδη που σίγουρα δεν θα έχουν το 2020 λόγω της βαθιάς ύφεσης.
  • Το 1/3 του ποσού που θα χάσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω της μείωσης ενοικίου κατά 40% θα συμψηφιστεί με τους φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν από τον Ιούλιο και μετά.  Η διάταξη που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει κάλυψη του 33,3% των απωλειών ενώ δεν θα υπάρχει περιορισμός ως προς το είδος των φορολογικών υποχρεώσεων με τις οποίες θα γίνει ο συμψηφισμός. Για παράδειγμα εάν ένας  ιδιοκτήτης ακινήτων χάσει 1.000 ευρώ εισοδήματος από ενοίκια στο τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου θα μπορεί να περιορίσει από τον Ιούλιο και μετά φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ ή άλλη φορολογική υποχρέωση συνολικού ύψους 333 ευρώ. Οι  φορολογούμενοι που θα εισπράξουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια το τρίμηνο Μαρτίου – Μαίου θα κληθούν να δηλώσουν σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τις εισοδηματικές τους απώλειες και να συνυποβάλλουν το μισθωτήριο συμβόλαιο των ακινήτων με το αποδεικτικό της είσπραξης των μειωμένων ποσών. Από τις απώλειες που θα προκύψουν το 33,3% θα συμψηφιστεί με το φόρο εισοδήματος, ή ΕΝΦΙΑ ή άλλες φορολογικές υποχρεώσεις που θα προκύψουν από την 1η Ιουλίου και μετά. Σημειώνεται ότι στις επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή δόθηκε το δικαίωμα μείωσης του ενοικίου επαγγελματικής εγκατάστασης κατά 40% για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας δόθηκε το ίδιο δικαίωμα για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία.Οι  επιχειρήσεις με πληττόμενους ΚΑΔ είχαν μείωση ενοικίου για τον Απρίλιο και  τον Μάιο. Το ίδιο δικαίωμα δόθηκε και στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και πληρώνουν ενοίκιο για τα εξαρτώμενα παιδιά τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από αυτήν της μόνιμης κατοικίας τους. Τον Ιούνιο η έκπτωση θα ισχύει για επιχειρήσεις που  παραμένουν κλειστές, επιχειρήσεις των κλάδων τουρισμού, εστίασης,  μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού, επιχειρήσεις  που άνοιξαν τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου. Μείωση ενοικίου κατά 40% θα έχουν Ιούλιο και Αύγουστο μόνο οι επιχειρήσεις των κλάδων τουρισμού,  μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού.