Σήμερα, Παρασκευή 15 Ιουλίου ξεκινά η πληρωμή του Power Pass. Από χθες οι δικαιούχοι μπορούσαν να δουν στην πλατφόρμα https://vouchers.gov.gr/powerpass σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εκκαθάριση αλλά και το ποσό που θα πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς για τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σταδιακά. Πρώτα θα αρχίσουν οι πληρωμές σε όσους μετά τον έλεγχο των αιτήσεων τους δεν βρέθηκε κανένα πρόβλημα. Θα ακολουθήσουν αυτοί στους οποίους χρειάστηκε διασταύρωση στοιχείων ή εισοδημάτων.

H οικονομική ενίσχυση παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 το οποίο μετά την αφαίρεση των φόρων ανέρχεται έως τις 45.000 ευρώ. Αν ο υπόχρεος υποβάλει για πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά φόρων, φορολογικού έτους 2021.

Η επιδότηση δίνεται σε όσους είχαν συνολική επιβάρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαΐου 2022 πάνω από 30 ευρώ με το κράτος να καλύπτει το 60% της αυξημένης κατανάλωσης για κύριες κατοικίες και φοιτητικές μετά την αφαίρεση της κρατικής επιδότησης και των εκπτώσεων από τους παρόχους.

Συνολικά έχουν υποβληθεί 2.952.778 αιτήσεις, που αφορούν 2.530.597 φυσικά πρόσωπα. Σημειώνεται ότι ένας δικαιούχος είχε το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση πέραν της κύριας κατοικίας και για μισθωμένη κατοικία εξαρτώμενου τέκνου που σπουδάζει στο εσωτερικό.

Την ίδια ώρα, η επέκταση της επιδότησης για τους λογαριασμούς ρεύματος που εκδόθηκαν τον Ιούνιο δεν σημαίνει αυτόματα ότι τα νοικοκυριά θα λάβουν πρόσθετη αποζημίωση καθώς το «μυστικό» κρύβεται στον επανυπολογισμό των επιβαρύνσεων συνολικά για το 7μηνο Δεκεμβρίου 2021 – Ιούνιο 2022 και στον προσδιορισμό της επιπλέον ενίσχυσης μετά την αφαίρεση του ποσού του επιδόματος που έχουν ήδη λάβει τα νοικοκυριά.

Power pass για ρεύμα

«Τσουχτερά» πρόστιμα για ψευδή στοιχεία

Όσοι επιχείρησαν να παραπλανήσουν το σύστημα, κινδυνεύουν να εντοπιστούν στον επόμενο γύρο διασταυρώσεων που θα «τρέξουν» τις επόμενες ημέρες από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Όσοι εντοπιστούν να έχουν δηλώσει ψευδή στοιχεία, θα κληθούν όχι μόνο να επιστρέψουν το ποσό το οποίο πιστώθηκε στους λογαριασμούς τους, αλλά το ποσό που θα απαιτηθεί θα είναι διπλάσιο σε ύψος από εκείνο της επιστροφής που τους δόθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι η επιστροφή χρημάτων καλύπτει το 60% της ρήτρας αναπροσαρμογής που επιβλήθηκε στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για λογαριασμούς οι οποίοι έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022 μετά την αφαίρεση της κρατικής επιδότηση και των εκπτώσεων από τους παρόχους.

Η επιστροφή αφορά αποκλειστικά την κύρια κατοικία και τη φοιτητική στέγη, με την ελάχιστη επιστροφή να διαμορφώνεται στα 18 ευρώ και τη μέγιστη να μην υπερβαίνει τα 600 ευρώ.

Οι δικαιούχοι της αποζημίωσης για τους λογαριασμούς ρεύματος θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  1. Το ποσό της αποζημίωσης που θα πιστωθεί σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς 1,9 εκατ. φυσικών προσώπων ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 120 ευρώ. Το ανώτατο όριο των 600 ευρώ της αποζημίωσης θα εισπράξει ένας μικρός αριθμός νοικοκυριών.
  2. Χιλιάδες αιτήσεις απορρίφθηκαν από το σύστημα αφού διαπιστώθηκε παραβίαση των όρων και των προϋποθέσεων του νόμου όπως για παράδειγμα υψηλότερο καθαρό οικογενειακό εισόδημα, παρατυπίες με το κοινό ρολό ηλεκτροδότησης, συνολική επιβάρυνση κάτω από 30 ευρώ, άγνωστα στις αρμόδιες υπηρεσίες στοιχεία για κύρια κατοικία, μεταβολές στη διεύθυνση χωρίς πιστοποίηση από την ΑΑΔΕ κ.α. Αίτηση για επιδότηση κατέθεσαν 2.952.778 φυσικά πρόσωπα/ΑΦΜ ενώ 422.181 είναι οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν. Οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν ανέρχονται σε 2.530.597.
  3. Δυσάρεστες εκπλήξεις για γονείς με φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη καθώς πληροφορήθηκαν από την εκκαθάριση ότι όταν στο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος για την κύρια κατοικία τους προκύπτει αρνητικό ποσό επιδότησης δηλαδή υπερκάλυψη της αύξησης του κόστους από την κρατική επιδότηση και τις εκπτώσεις των παρόχων τότε το ποσό αυτό αφαιρείται από την αποζημίωση που δικαιούται το παιδί τους για τη φοιτητική στέγη.
  4. Πάνω από 600.000 νοικοκυριά δεν θα εισπράξουν σήμερα (15/7) το επίδομα και θα βρίσκονται σε αναμονή έως την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των στοιχείων τους και να διαπιστωθεί αν και πόσο επίδομα δικαιούνται. Από τα 2.530.597 φυσικά πρόσωπα τα περίπου 1,9 εκατ. αναμένεται να πληρωθούν σήμερα Παρασκευή, με το ποσό να ανέρχεται σε περίπου 230 εκατ. ευρώ. Για τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα συνεχίζεται ο έλεγχος των στοιχείων και όσα εξ αυτών είναι δικαιούχοι αναμένεται να πληρωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την έκδοση των σχετικών ενημερωτικών εκκαθαριστικών.
  5. Σε 20 εκατ. ευρώ ανέρχεται η συνολική πρόσθετη ενίσχυση που θα λάβουν για τους λογαριασμούς ρεύματος του Ιουνίου 2,5 εκατ. φυσικά πρόσωπα χωρίς να χρειασθεί να υποβάλλουν νέα αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καθώς θα ληφθούν από τους παρόχους ενέργειας τα στοιχεία για τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί εντός Ιουνίου. Οι λογαριασμοί του Ιουνίου θα συσχετιστούν με τις δηλώσεις κύριας κατοικίας και φοιτητικής κατοικίας που έχουν ήδη δηλώσει οι δικαιούχοι για τον μήνα Μάιο στην πλατφόρμα. Πάντως η καταβολή των χρημάτων για την αποζημίωση του Ιουνίου θα γίνει έως τα τέλη Αυγούστου ή το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου.
  6. Ο υπολογισμός της έξτρα επιδότησης του Ιουνίου θα γίνει αφού επανυπολογιστεί εκ νέου η επιβάρυνση για όλη την περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 30 Ιουνίου και αφού αφαιρεθούν τα ποσά της κρατικής επιδότησης και των εκπτώσεων από τους παρόχους και στη συνέχεια και τα ποσά που έλαβε ο δικαιούχους από το power pass για την επιπλέον επιβάρυνση θα επιστραφεί το 60%.