ΕΝΦΙΑ: Την Παρασκευή τα εκκαθαριστικά, διπλή δόση του φόρου τον Οκτώβριο

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι η ελληνική οικονομία αντέχει ένα δεύτερο lockdown


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11:14
22/09/2020
ΕΝΦΙΑ: Την Παρασκευή τα εκκαθαριστικά, διπλή δόση του φόρου τον Οκτώβριο
6
loading

Την Παρασκευή αναμένεται να ξεκινήσει η ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στους λογαριασμούς 7,3 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων στο Taxisnet ενώ οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ η οποία λήγει κανονικά στις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου μαζί με την δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, με δεδομένο ότι έχει καθυστερήσει η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ λόγω της κατάργησης του φόρου στα 28 ακριτικά νησιά στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων που δυσκολεύονται να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ μέχρι το τέλος του μήνα, να πληρώσουν διπλή δόση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου χωρίς πρόστιμα.

Ο υπουργός Οικονομικών  διαβεβαίωσε ότι η ελληνική οικονομία αντέχει ένα δεύτερο lockdown. Εξήγησε ότι η κυβέρνηση στο μεσοδιάστημα από τα πρώτα περιοριστικά μέτρα «έχτισε» ταμειακά διαθέσιμα προκειμένου να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει σε όποια δυσκολία προκύψει αλλά και για να εφαρμόσει τις δημοσιονομικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, όπως είναι οι στοχευμένες μειώσεις φόρων το 2021 και η ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας της χώρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, αυτή τη στιγμή τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται σε 37,7 δισ. ευρώ.

Πρόσθεσε ότι δεν είναι θέμα του υπουργείου Οικονομικών εάν θα γίνει ή όχι νέο lockdown και πως η επιλογή της κυβέρνηση

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Το υπουργείο Οικονομικών, ανακοίνωσε ότι με στόχο τη  διευκόλυνση των φορολογουμένων, προχωρά σε νομοθετική ρύθμιση, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες είτε να καταβάλουν την πρώτη από τις έξι μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ έως τις 30 Σεπτεμβρίου, είτε να καταβάλουν τις πρώτες δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ (Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου) μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, χωρίς καμία επιπλέον προσαύξηση.

Επισημαίνεται ότι τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσουν να αναρτώνται από τις 25 Σεπτεμβρίου, αργά το απόγευμα, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές στο σύστημα εκκαθάρισης του φόρου που οφείλονται στην πρόσφατη ρύθμιση, με την οποία απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ οι κάτοικοι των μικρών ακριτικών νησιών.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ τώρα

  Ο άδικος φόρος κατοχής ΕΝΦΙΑ πρέπει να καταργηθεί άμεσα.
  Τα ήδη βαριά φορολογούμενα ακίνητα να φορολογούνται κανονικά για το εισόδημα που εισφέρουν και όχι για άσχετες αιτίες (ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη, επιβαρύνσεις τρίτων πχ ΕΡΤ κλπ)

 2. avatar supi

  Αυτόν τον Σταικούρα που τον βρήκε και τον έβαλε, απορώ...Τόσους αξιόλογους οικονομολόγους έχουμε . Μία με τα ενοίκια, μία με τους φόρους εισοδήματος και τις διπλές δόσεις, τώρα με τον ΕΝΦΙΑ... Δεν το έχει ο άνθρωπος λέμε..

 3. avatar Orion

  Αφού σας ψήφισαν και τρίτο και τέταρτο αντέχει δώσε πόνο

 4. avatar Teo 56

  Δηλαδή να καταλάβω.... Το υπουργείο οικονομικών έχει κάθε δικαίωμα να είναι εκπρόθεσμο στις ημερομηνίες που το ίδιο βάζει.
  Αλλά οι φορολογούμενοι δεν επιτρέπεται να είναι εκπρόθεσμοι εξαιτίας της καθυστέρησης του υπ. οικονομικών....

 5. avatar Ροδίτης

  Ο ένφια είναι ένας φόρος ληστρικός και παράνομος που υπάρχει μόνο και μόνο για να πληρώνουν τους τοκογλύφους δανειστές. Και γιατί είναι παράνομος? Πρώτον, γιατί είναι ένας φόρος που τον έχεις ήδη πληρώσει γιατί μη ξεχνάμε πως όταν αγοράζεις ή κληρονομείς ένα ακίνητο πρέπει να πληρώσεις και ένα ποσό στην εφορία. Δεύτερον, γιατί δεν είναι ένας φόρος που αφορά κάποιο εισόδημα. Τρίτον, γιατί δεν υπάρχει κάποιο αφορολόγητο πλαφόν ακίνητης περιουσίας, δηλαδή τους πιάνει όλους! Τέταρτον, δεν ελέγχεται η φοροδοτική ικανότητα του ιδιοκτήτη. Δηλαδή εδώ και ένα 10χρονο παιδί να του μεταβιβάσουν οι γονείς του κάποιο ακίνητο, το παιδί αυτό καθίσταται οφειλέτης στην εφορία! Μιλάμε δηλαδή για τρελά πράγματα! Ο ένφια δηλαδή μοιάζει σαν ένα εφ όρου ζωής στεγαστικό δάνειο. Ένα δάνειο το οποίο ουδέποτε συνήφθη! Ακόμα και αυτή η έκπτωση 50% που έχουν βάλει ότι δικαιούνται ορισμένες κατηγορίες πολιτών είναι για γέλια, γιατί είναι αδύνατο να μπορεί να συγκεντρώνει κάποιος όλες αυτές τις προυποθέσεις! Και αυτός ο παράνομος φόρος έχει μονιμοποιηθεί! Και οι Έλληνες ψηφίζουν αυτούς που θέλουν να τον διατηρήσουν γιατί φοβούνται μη τυχόν και βγούμε από το ευρώ! Εντέλει εδώ και χρόνια δεν μπορώ να δώσω απάντηση σε ένα ερώτημα. Ποιος είναι χειρότερος, ο κακός ή ο ηλίθιος?

 6. avatar Trololololololo

  Ε βέβαια ...
  Όλοι στην Ελλάδα δουλεύουμε για να ταΐσουμε τους δημόσιους ..
  Όσοι έχουν και ακίνητα καλύτερα να τα πουλήσουν και να φύγουν από την Ελλάδα ..
  Μακάρι να ήμουν δημόσιος να πληρωνόμουν κανονικά και όχι με 800 € κάθε 1,5 μηνα και ας κάναν όσα lock down θέλουν ...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει