Στουρνάρας: Η Ελλάδα χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ

«Απαιτούνται επενδύσεις 50 δισ. ευρώ για να ανακάμψει η οικονομία»


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
21:41
19/03/2018
Στουρνάρας: Η Ελλάδα χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ
11
loading

Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα πρέπει να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια κατά 50% προκειμένου να αυξηθεί το δυνητικό προϊόν της χώρας, επεσήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην εκδήλωση του ΙΟΒΕ. «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της κρίσης οι επενδύσεις μειώθηκαν δραματικά.

Για την προσέλκυση επενδύσεων είναι απαραίτητο, όπως υπογράμμισε, να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις, καθώς και η εμπέδωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών ότι η δημοσιονομική και μεταρρυθμιστική πολιτική δεν θα διολισθήσει εκ νέου σε λάθος κατεύθυνση, παρασυρόμενη από πελατειακές πρακτικές και εναγκαλισμό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας από το κράτος.

Όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας οι ακαθάριστες επενδύσεις κεφαλαίου του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν την τελευταία δεκαετία από 22% του ΑΕΠ το 2007, σε 8% του ΑΕΠ το 2017. Εάν αφαιρέσουμε τις αποσβέσεις, οι καθαρές επενδύσεις κεφαλαίου των επιχειρήσεων, παραμένουν αρνητικές από το 2009. Συγκεκριμένα, το τρίτο τρίμηνο του 2017, οι καθαρές επενδύσεις κεφαλαίου των επιχειρήσεων ανέρχονταν σε περίπου μείον 4,3 δισ. ευρώ ή μείον 2,4% του ονομαστικού ΑΕΠ.

Αναφορικά με τις πηγές χρηματοδότησης των επιχειρήσεων ανέφερε ότι, η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών διευκόλυνε την πρόσβαση τους στις διεθνείς αγορές, με τις εκδόσεις ομολόγων το 2017 να ανέρχονται σε 1,1 δισ. ευρώ, σχετικά πιο υποτονικές, σε σύγκριση με τα περίπου 6,3 δισ. ευρώ την περίοδο 2012-2014.

Πρόσθεσε δε ότι, η βελτίωση της εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η αντιμετώπιση του προβλήματος του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τον τραπεζικό δανεισμό.

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα και ειδικότερα στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι βρίσκεται σε σαφώς πιο εύρωστη θέση σε σύγκριση με την αρχή της κρίσης, καθώς οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών έχουν διαμορφωθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, υψηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Παράλληλα διαφαίνεται ότι οι προσπάθειες για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων φαίνεται ότι άρχισαν να αποδίδουν καρπούς, καθώς παρατηρείται συνεχής μείωση του αποθέματος σε συνάφεια με τους τεθέντες στόχους. Ήδη κατά τη διάρκεια του 2017 το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών μειώθηκε κατά περίπου 11 δισ. ευρώ. Παρ' όλα αυτά, το συσσωρευμένο υπόλοιπο παραμένει υψηλό (περίπου 95 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017).

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar Τζίμης το λαμόγιο

  "..... παρασυρόμενη από πελατειακές πρακτικές και εναγκαλισμό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας από το κράτος".. "οπως συνέβαινε κατα κόρον όταν ημουν και εγω μέλος των προηγούμενων κυβερνήσεων"...θα επρεπε να συμπληρώσει

 2. avatar Ο κλέψας του κλεψαντος

  Πρώτη ένδυση:φέρε πίσω αυτά που έφαγες.... αλλά ξεχάσα... θα είναι δικό σου το σοκ μετά....

 3. avatar ΠΑ-ΣΟΚ

  Οντως χρειαζετα ενα επενδυτικο σοκ.Και οχι σαν αυτο που εφερε το ΠΑ-ΣΟΚ με το οποιο επελεξες να γινεις υπουργος και επεφερες ΣΟΚ στη κοινωνια.

 4. avatar …….

  Από σοκ άλλο τίποτα!
  Ποσα σοκ ακόμα?
  Ένα ηλεκτροσόκ μας λείπει τώρα ..

 5. avatar τσαμουρης

  Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΝΤΩΣ ΣΟΚ,
  ΚΥΡΙΕ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ
  ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ Η ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΚΑΝΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ .........σσσ από ελικόπτερα τι εγινε εχουμε η μας τα πηρε όλα η στρουμφιτσα της 34ης οκτωβρη[email protected]

 6. avatar φφγγγδδεεεε

  Για 50 φασλελα ειστε ολοι και ιδικά εσυ

  1. avatar Αν μαθαινες

   Αν μαθαινες και λιγη ορθογραφια.......

 7. avatar Σκορπιός

  Και εσύ χρειάζεσαι ένα ηλεκτροσόκ!

 8. avatar gemello

  Με τέτοιο φορολογικό περιβάλλον...και με υπαρκτό το φαινόμενο του συνδικαλισμου,δεν νομιζω οτι υπάρχει νοήμον άνθρωπος που θα επιλεξει την χωρα μας για επένδυση!

  1. avatar Μαστακουνας

   Πράγματι

 9. avatar Γκιοζης Καρας

  Οταν η χωρα ειναι γεματη απο λαμογια που
  ζητουν μιζες απο καθε επενδυτη πως ειναι
  δυνατον να ελθει το "επενδυτικο σοκ?!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει