Διαφωνεί ο Κουτεντάκης με την προληπτική γραμμή Στουρνάρα

Οι επισημάνσεις του για την έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
17:50
26/02/2018
Διαφωνεί ο Κουτεντάκης με την προληπτική γραμμή Στουρνάρα
4
loading

Τη διαφωνία του με την πρόταση για «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης» που διατυπώνει η έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Σουρνάρα, εξέφρασε με δήλωσή του ο γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης, στη διάρκεια της 85ης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΤτΕ.

«Η προσπάθεια ομαλής εξόδου δυσχεραίνει σημαντικά όταν η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αμφισβητεί την επάρκεια της συμφωνημένης διαδικασίας και επαναφέρει το αίτημα για "προληπτικό πρόγραμμα στήριξης"», επισήμανε ο κ. Κουτεντάκης, σημειώνοντας ότι «η ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας είναι απολύτως σεβαστή και θεσμικά κατοχυρωμένη και οι δηλώσεις του Κεντρικού Τραπεζίτη έχουν βαρύνουσα σημασία καθώς διαμορφώνουν προσδοκίες για την πορεία της χώρας».

«Η συγκεκριμένη θέση για "προληπτικό πρόγραμμα στήριξης"», υπογράμμισε, «δημιουργεί αντικειμενικά αμφιβολίες για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αυξάνει την αβεβαιότητα και δυσχεραίνει την ομαλή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης του γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκου Κουτεντάκη, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως μεταδίδεται από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:

«Ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου και με πλήρη σεβασμό στην ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, θεωρώ υποχρέωσή μου να διαχωρίσω τη θέση της κυβέρνησης από την άποψη που διατυπώνεται στην φετινή Έκθεση του Διοικητή σχετικά με το "προληπτικό πρόγραμμα στήριξης".

Εν όψει της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα, η στρατηγική στόχευση όλων των καλοπροαίρετων πλευρών είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ελληνική οικονομία και η διαμόρφωση θετικών προσδοκιών ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση. Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι θεσμοί έχουν συμφωνήσει σε επίπεδο Eurogroup ότι η διαδικασία εξόδου θα υποστηριχθεί από τη συσσώρευση ταμειακών διαθεσίμων (cash buffer), μια πρακτική που εφαρμόστηκε με επιτυχία και σε άλλες χώρες κατά την έξοδό τους από παρόμοια προγράμματα.

Η προσπάθεια ομαλής εξόδου δυσχεραίνει σημαντικά όταν η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αμφισβητεί την επάρκεια της συμφωνημένης διαδικασίας και επαναφέρει το αίτημα για «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης». Η ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας είναι απολύτως σεβαστή και θεσμικά κατοχυρωμένη και οι δηλώσεις του Κεντρικού Τραπεζίτη έχουν βαρύνουσα σημασία καθώς διαμορφώνουν προσδοκίες για την πορεία της χώρας. Η συγκεκριμένη θέση για «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης», ανεξάρτητα από προθέσεις, δημιουργεί αντικειμενικά αμφιβολίες για τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, αυξάνει την αβεβαιότητα και δυσχεραίνει την ομαλή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Για τους λόγους αυτούς εκφράζω τη διαφωνία με την πρόταση για "προληπτικό πρόγραμμα στήριξης" που διατυπώνει η έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Κατά τα λοιπά, και ειδικά όσον αφορά τις οικονομικές καταστάσεις χρήσης, η έκθεση εγκρίνεται».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Ο αγαθουλης τού Θεού

  Πώς έλεγε το τραγούδι ή Βουγιουκλάκη : Ντε βρε γαιδαρακο ντε ντε με τα γαϊδούρια τ άλλα γαιδαρε μου κουτεντε ( ακη).

 2. avatar Gentile

  Ποιος ειν αυτος παλι? Μιλανε ολοι μιλανε και οι λολοι.

 3. avatar ete

  Made in SYRIZA

 4. avatar ΕΡΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

  4ο ΜΝΗΜΌΝΙΟ ΧΡΕΙΆΖΕΤΑΙ. ΑΜΕΣΑ !

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει