Συρρίκνωση εμφάνισε η ελληνική οικονομία στο α’ τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με στοιχεία τόσο της Eurostat, όσο και της ΕΛΣΤΑΤ.
Συγκεκριμένα, με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,40% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,30% σε ετήσια βάση.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ παρουσίασε ετήσια πτώση της τάξης του 1,2%.

Η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη έφθασε το 0,5% κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με μία δεύτερη εκτίμηση που ανακοινώθηκε σήμερα από την Eurostat και η οποία αναθεωρεί προς τα κάτω την αρχική πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,6%.

Σε μία «ταχεία προκαταρκτική εκτίμηση» που είχε δοθεί στη δημοσιότητα στις 29 Απριλίου, η Eurostat είχε κάνει λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% κατά το πρώτο τρίμηνο, καλύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν, μετά το +0,3% που καταγράφηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2015.

«Κάθε αναθεώρηση προς τα κάτω αποτελεί φυσικά μία απογοήτευση, αλλά αυτό δεν πρέπει να καλύψει το γεγονός ότι πρόκειται για το καλύτερο νούμερο ανάπτυξης από το πρώτο τρίμηνο του 2015 και ότι είναι πολύ μεγαλύτερο από 0,3% που επιτεύχθηκε κατά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2015», σχολίασε ο Χάουαρντ Άρτσερ, αναλυτής του Global Insight.

Αυτή η επιτάχυνση της ανάπτυξης από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο οφείλεται στη θετική εσωτερική ζήτηση, η οποία τονώθηκε κυρίως από τις δαπάνες των νοικοκυριών, τόνισε ο Τζόναθαν Λόινς, αναλυτής του Capital Economics.

«Εξαιτίας των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, η επένδυση στον κατασκευαστικό τομέα πρέπει να τονώθηκε ιδιαιτέρως», σχολίασε επίσης ο Γιοχάνες Γκάρεϊς της Natixis.

Πολλές χώρες έχουν συμβάλει στην καλή οικονομική υγεία της ευρωζώνης, σύμφωνα με τον Χάουαρντ Άρτσερ. Η Γερμανία και η Γαλλία, πρώτη και δεύτερη οικονομία της ευρωζώνης, έχουν σημειώσει ανάπτυξη 0,7% και 0,5% αντίστοιχα, πολύ μεγαλύτερη από το προηγούμενο τρίμηνο (+0,3% και για τις δύο).

Η Ισπανία συνέχισε τη θετική της πορεία με 0,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2016, όπως και στο προηγούμενο.

Στο σύνολο των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% στο πρώτο τρίμηνο, έπειτα από 0,4% στο τελευταίο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.