Ως τελεσίγραφο μετέδωσε ο ξένος τύπος το μήνυμα των ηγετών της Ευρωζώνης μετά το σημερινό Eurogroup και την Σύνοδο Κορυφής που το ακολούθησε, με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN να δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η Ευρώπη δίνει στην Ελλάδα 5 μέρες να σώσει το ευρώ».

«Αποδείξτε μας πως είστε σοβαροί ώστε να οριοθετήσετε τις προοπτικές της οικονομίας σας μέχρι την Κυριακή ή είστε εκτός ευρώ» ήταν το μήνυμα που σύμφωνα με τον υπότιτλο του άρθρου έδωσαν οι ηγέτες της Ε.Ε. στην ελληνική κυβέρνηση.

«”Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι έχουμε μόνο πέντε μέρες για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία”, ήταν οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά την έκτακτη συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης. “Απόψε πρέπει να υπογραμμίσουμε πως η τελική προθεσμία λήγει αυτή την εβδομάδα”».

Η πραγματικότητα στην Ελλάδα διαμορφώνεται από κλειστές τράπεζες εδώ και μια εβδομάδα, συμπληρώνει ο αρθρογράφος,  η οποία δημιουργεί μεγάλη ανάγκη για μετρητά. Ταυτόχρονα το όριο στις αναλήψεις και στην πληρωμή των συντάξεων έχει βαθύνει την οικονομική κρίση καθιστώντας την κατάσταση ακόμα δυσκολότερη.

Ταυτόχρονα μια διαπραγμάτευση που διαρκεί μήνες έχει μέχρι στιγμής εμποδίσει την συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος. Λίγες μέρες πριν, στο δημοψήφισμα της Κυριακής, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών απέρριψε την πρόσφατη προσφορά της Ευρώπης για βοήθεια.

Η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε πως είναι αναγκαίο να διευκρινίσει ότι την Πέμπτη είναι η τελευταία προθεσμία για να σταλούν από μεριάς της Ελλάδος εkεκτενείς και λεπτομερείς μεταρρυθμίσεις.

Όπως φάνηκε η συνεδρίαση της Τρίτης ήταν μια κακή αρχή, όταν ο νέος Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εμφανίστηκε χωρίς γραπτή πρόταση, δηλώνοντας πως θα πρέπει να παραδοθεί μέχρι την Τετάρτη.

Η διάθεση των πιστωτών κλονίστηκε περαιτέρω όταν ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε προσωρινή βοήθεια ώστε επιστρέφοντας στην Ελλάδα να μπορέσει να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό και ένα ποσοστό της αποπληρωμή του χρέους προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 20 Ιουλίου. Σε απάντησή της η κ. Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι κάθε είδους έκτακτη χρηματοδότηση θα μπορούσε να δοθεί μόνο κατόπιν συμφωνίας ενός μακροπρόθεσμου ολοκληρωμένου προγράμματος διάσωσης.

Υποθέτοντας ότι οι επίσημες διαπραγματεύσεις μπορούν να αρχίσουν μετά την Κυριακή, καταλήγει ο αρθρογράφος της εφημερίδας, εξακολουθεί να είναι αβέβαιο το ότι θα υπάρξει συμφωνία για ένα σχέδιο διάσωσης, το οποίο θα είναι το τρίτο για την Ελλάδα από το 2010».