Δεν απέκλεισε την απομείωση χρέους της Ελλάδας ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμπαρ Γκάμπριε, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας θα επιδείξει προσήλωση στην εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Μιλώντας στο περιοδικό Stern, ο κυβερνητικός εταίρος της Μέρκελ εμφανίστηκε ηπιότερος από ότι στο παρελθόν, που είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους ο Γκάμπριελ τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει κάτι θεμελιώδες, «δείχνοντας» μεταρρυθμίσεις.

«Εάν τώρα σβήσουμε τα χρέη, χωρίς να αλλάξει κάτι θεμελιωδώς στην Ελλάδα, δε θα κερδίσουμε τίποτα. Θα μπορούσε κανείς να συζητήσει την πιθανότητα να μειωθεί το χρέος, αφού πρώτα η ελληνική κυβέρνηση δείξει ότι εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μέχρι στιγμής έχει βρεθεί στο μπλοκ των «σκληρών» της Γερμανίας, μαζί με τον κυβερνητικό του εταίρο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στην ίδια συνέντευξη ο Γκάμπριελ χαρακτήρισε «αφέλεια» την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη. «Η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ, με τα σημερινά δεδομένα, έγινε αφελώς», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Stern.

«Το χειρότερο όμως είναι ότι όλοι για πολύ καιρό απλώς παρακολουθούσαν» την Ελλάδα να βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην κρίση, κατήγγειλε ο Γερμανός αντικαγκελάριος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μάθημα από την κατάσταση στην Ελλάδα είναι ότι «πλέον δεν θα πρέπει να αποστρέψουμε ξανά το βλέμμα μας όταν μια χώρα δεν τηρεί τους κανόνες της Ευρώπης».