Για ισχυρές πιέσεις ώστε η κυβέρνηση να δεχθεί και επιπλέον μέτρα έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης στον απόηχο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, παραδεχόμενος παράλληλα ότι η συμφωνία απέχει από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στόχος είναι μια συμφωνία αναπροσαρμογής των βαρών στην ελληνική κοινωνία» πρόσθεσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης εξηγώντας ότι επιβαρύνουν όσους δεν πλήρωσαν το μερίδιο που τους αναλογούσε το προηγούμενο διάστημα, ενώ τόνισε ότι ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να παραμείνει στη θέση της εάν κατά την ψηφοφορία του πακέτου των μέτρων χάσει τη δεδηλωμένη των κομμάτων που τη στηρίζουν.

«Το επόμενο διάστημα και αφού υπάρξει συμφωνία, θα ενημερωθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του. Ο καθένας θα αναλογιστεί τις ευθύνες του. Προφανώς χωρίς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τη δεδηλωμένη, δεν περνάει» σημείωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν θα φτάσουμε στο σημείο» να μην συγκεντρωθούν οι απαραίτητοι ψήφοι από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης. Αν όμως συμβεί κάτι τέτοιο, «η μόνη επιλογή, θα ήταν η προσφυγή στις κάλπες και στο λαό».

«Υπάρχει πλήρης συναίσθηση ότι υπάρχουν σκληρά μέτρα στην πρόταση, όμως ο προσανατολισμός των μέτρων δεν αφορά αυτούς που έχουν πληρώσει τα προηγούμενα διαστήματα. Ακόμα και στα φορολογικά έχουμε δώσει μάχη για τα φάρμακα και τις ΔΕΚΟ, η εστίαση να παραμείνει στο 13%, τα ξενοδοχεία να μείνουν κι αυτά στο 13% και να υπάρξουν τρεις συντελεστές» είπε σχετικά και συμπλήρωσε ότι «είναι μία μάχη που δίνει η ελληνική κυβέρνηση, ελπίζω ότι οι δανειστές θα το αποδεχτούν, όπως φαίνεται».

Ειδικότερα για το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά, είπε ότι «ο Πρωθυπουργός έθεσε το θέμα των νησιών κι επειδή ακριβώς υπάρχει επιχείρημα θεμελιωμένο για τα νησιά, ευελπιστούμε ότι θα έχουμε θετική κατάληξη και τα νησιά θα παραμείνουν στο ειδικό καθεστώς. Το θέμα δεν έχει λήξει».

Αναφορικά με το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι «μέχρι στιγμής αποδέχονται να μην πάει στο 23%», ενώ τόνισε ότι δίνεται μάχη για να παραμείνουν όσο το δυνατόν περισσότερα τρόφιμα στον μεσαίο συντελεστή.

Αναφερόμενος στα εργασιακά ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης εστίασε στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων, οι οποίες θα νομοθετηθούν άμεσα, καθώς και στα κλειστά επαγγέλματα, στα οποία η κυβέρνηση «προσπαθεί να δώσει λύσεις» ώστε να μην πληγούν άλλο όσοι επλήγησαν από την κρίση.

Αναφερόμενος στο χρέος τόνισε ότι δεν είναι «κομμάτι της συμφωνίας», αλλά θέμα που θέτει η ελληνική πλευρά, τονίζοντας ότι «ο Πρωθυπουργός το έβαλε σε όλες τις συναντήσεις του». Παράλληλα τόνισε ότι «υπάρχουν διάφορες αντιδράσεις, αλλά όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτό που ζητά η ελληνική κυβέρνηση είναι κάτι ρεαλιστικό».

«Το ζητούμενο είναι πρώτα να κλείσει η συμφωνία το συντομότερο δυνατό, ακόμα και πριν την Παρασκευή, πριν τη Σύνοδο Κορυφής» κατέληξε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.