Μετά από σχεδόν 7 χρόνια θα καταβληθούν αυξήσεις στους συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση. Στο τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να έχουν πιστωθεί οι μηνιαίες προσαυξήσεις στους λογαριασμούς περισσότερων από 50.000 συνταξιούχων με παράλληλη ασφάλιση καθώς ο e- ΕΦΚΑ ενεργοποίησε το σχετικό λογισμικό. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Οργανισμού, τα ποσά θα πιστώνονται σταδιακά στους δικαιούχους ενώ στόχος είναι να εκδίδονται 4.000 συντάξεις το μήνα.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό από πότε θα αρχίσουν να μπαίνουν τα χρήματα, πόσες εκκρεμότητες θα καλύπτονται σε μηνιαία βάση και πόσα αναδρομικά. Για τις χιλιάδες αυτές εκκρεμείς αιτήσεις, έχουν ήδη «ξεπαγώσει» εκείνες που προέρονεται κυρίως από τον τέως ΟΑΕΕ (έμποροι, βιοτέχνες, αυτοκινητιστές κλπ.) ή το Δημόσιο. Μέχρι τον Μάιο σειρά θα πάρουν οι εκκρεμείς αιτήσεις παράλληλης σύνταξης για μηχανικούς, νομικούς και υγειονομικούς.

Οι συνταξιούχοι, που περιμένουν επί σειρά ετών για να λάβουν τις προσαυξήσεις που τους αναλογούν, μαζί με τα αναδρομικά τους. Τα ποσά που οφείλονται, κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα επίπεδα των 300 ευρώ μηνιαίως ενώ υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιούχων, στους οποίους οφείλονται αναδρομικά που υπερβαίνουν τα 30.000 ευρώ.

Οι δικαιούχοι είναι ασφαλισμένοι που αποχώρησαν μετά τις 13/5/2016 και πλήρωναν ταυτόχρονα εισφορές σε δύο Ταμεία. Για αυτούς, ορίζεται ότι οι διπλές εισφορές τους από το 2017 και μετά μπορούν να αξιοποιηθούν με δύο τρόπους. Αφενός για να πάρουν προσαύξηση συντάξιμων αποδοχών και μεγαλύτερη σύνταξη. Αφετέρου, για να αυξηθεί ο χρόνος ασφάλισης (από το 2017 και μετά) κι έτσι, η ανταποδοτική σύνταξη να υπολογιστεί με υψηλότερο συντελεστή αναπλήρωσης.

Ευρώ

Παραδείγματα

Σύμφωνα με τα παραδείγματα του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων,

  1. Συνταξιούχος του Δημοσίου με παράλληλο χρόνο 26 χρόνια, 10 μήνες και 23ημέρες, κατηγορίας ΠΕ4, θα έχει προσαύξηση στην ήδη υπάρχουσα σύνταξη του Δημοσίου 478,61€ τον μήνα μικτά. Αυτό σημαίνει ότι τα αναδρομικά του θα ανέλθουν σε 38.767,41€  μικτά (478,61€ Χ 81μήνες).
  2. Συνταξιούχος του Δημοσίου με παράλληλο χρόνο 24 χρόνια, 1 μήνα και 2 ημέρες, κατηγορίας ΥΕ, θα έχει προσαύξηση στην ήδη υπάρχουσα σύνταξη του Δημοσίου 371,87€ τον μήνα μικτά. Tα αναδρομικά του θα ανέλθουν σε 30.121,47€ μικτά (371,87€ Χ 81μήνες).

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), ο αγώνας που έδωσε επί σειρά ετών, με εξώδικα και μηνυτήριες αναφορές, φέρνει αποτέλεσμα. Το ΕΝΔΙΣΥ εκτιμά ότι «ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες οι συνταξιούχοι, που περιμένουν επί σειρά ετών για να λάβουν τις προσαυξήσεις που τους αναλογούν, μαζί με τα αναδρομικά τους. Τα ποσά που οφείλονται, κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα επίπεδα των 300 ευρώ μηνιαίως. Είναι προφανές ότι η διαδικασία πρέπει να εκκινήσει από τους συνταξιούχους εκείνους που αναμένουν να λάβουν την προσαύξησή τους, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πρέπει να τηρηθεί η σειρά προτεραιότητας, με βάση το αίτημα απονομής σύνταξης».