Πετρόπουλος: Πλεόνασμα πάνω από 100 εκατ. ευρώ για το ασφαλιστικό σύστημα

«Επίλυση εκκρεμοτήτων σε θέματα εργατικής κατοικίας»


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΡΓΑΣΙΑ & ΑΣΦΑΛΙΣΗ
22:16
30/05/2017
Πετρόπουλος: Πλεόνασμα πάνω από 100 εκατ. ευρώ για το ασφαλιστικό σύστημα
5
loading

«Η εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών εισφορών έχει αυξηθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2017 και ήδη έχουμε ένα πλεόνασμα πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε σήμερα στην Πάτρα, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος.

Όπως πρόσθεσε, «υπάρχουν τα δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου που μιλούν για μία μεγάλη τρύπα και ένα τεράστιο έλλειμμα, αλλά η αλήθεια είναι ότι έχουμε βελτίωση της επισπραξιμότητας, έχουμε πλεόνασμα αντί για έλλειμμα και αυτό θα επιβεβαιωθεί, τόσο στη συνέχεια όσο και στο κλείσιμο του εξαμήνου».

Σε αυτό το σημείο, ο Τάσος Πετρόπουλος έκανε λόγο «για μία αναπτυσσόμενη αντικυβερνητική προπαγάνδα» και όπως πρόσθεσε, «η κυβέρνηση, από την πλευρά της, εξηγεί την πολιτική της με έναν τρόπο που είναι πραγματικά αντάξιος και των αναγκών που υπάρχουν στην κοινωνία, για μία απευθείας ενημέρωση - και γι' αυτό το λόγο προσπαθούμε συνεχώς να είμαστε κοντά στους πολίτες και να συζητάμε μαζί τους».

Σχετικά με την εισπραξιμότητα, ο Τάσος Πετρόπουλος έφερε ως παράδειγμα τους αγρότες, λέγοντας πως «μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2017 οι εισφορές που εισπράχθηκαν από τους αγρότες, ήταν περισσότερες κατά το άθροισμά τους από τις εισφορές που κατέβαλαν το αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του 2016 στο σύνολό τους όλοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας, και αυτό δείχνει ότι όλα όσα λέγονταν για σφαγιασμό των αγροτών δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα».

Επίσης, ανέφερε ότι «έχουμε μία σταθερή συμμετοχή και επάνοδο στην ασφάλιση όσων είχαν αποχωρήσει από το σύστημα ασφάλισης και πάμε καλά και ως προς αυτές τις προοπτικές».

Στο σημείο αυτό, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης σημείωσε ότι «αυτοί που εμφανίζουν ειδήσεις ότι τάχα οδηγείται σε κατάρρευση το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, αποκρύπτουν ότι λείπουν από τα έσοδα του ΕΦΚΑ οι εισφορές του Δημοσίου, οι οποίες ακόμα δεν έχουν καταβληθεί» και πρόσθεσε: «Αντί λοιπόν να πουν αυτό, λένε το αντίθετο, ότι τάχα δηλαδή έχει εισφέρει το Δημόσιο παραπάνω ποσά, μη οφειλόμενα, για να δείξει δήθεν ο ΕΦΚΑ μεγαλύτερη εισπραξιμότητα προς παραπλάνηση τάχα του λαού μας. Όταν θα εισπράξουμε και τις εισφορές από το Δημόσιο, οι οποίες ακόμα δεν έχουν καταβληθεί, είναι βέβαιο ότι τα αποτελέσματα στο ισοζύγιο θα είναι ακόμα καλύτερα στο πρώτο εξάμηνο του 2017».

Στην συνέχεια ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης έκανε αναφορά σε ρυθμίσεις οφειλών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Θέλω να τονίσω την ανάγκη να προσέλθουν όλοι οι ασφαλισμένοι στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και να καταβάλουν τις εισφορές του 2017, διότι θα έχουν την ευχέρεια μετά από περίπου ένα μήνα, όταν θα έχουμε επεξεργαστεί τα συστήματα ρύθμισης οφειλών που προβλέπονται από τον σχετικό νόμο, να προσδιορίσουμε τους κανόνες που θα ισχύσουν για τη ρύθμιση αυτών των οφειλών, οι οποίες αφορούν το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2016 και πριν».

Όπως τόνισε, «όσοι θα μπορούν να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα καταβολής οφειλών σε εισφορές, θα πρέπει να καταβάλουν τις τρέχουσες εισφορές του 2017, οι οποίες για τους ελεύθερους επαγγελματίες έχει αποδειχθεί πια ότι είναι πάρα πολύ χαμηλές, δηλαδή περίπου στα 158 ευρώ μηνιαίως, αντί για εισφορές που έφθαναν στα 900 ευρώ και παραπάνω κατά το παρελθόν».

Ακόμη, ανέφερε ότι «θα επιβεβαιωθεί πως οι εισφορές που θα καταβάλλονται το 2018 θα είναι κατά πολύ μικρότερες σε σχέση με εκείνες που καταβάλλονταν το 2016, διότι για τους μισθωτούς δεν αλλάζει κάτι, αφού οι εισφορές ήταν και παραμένουν στο ύψος που αντιστοιχούσαν στο μισθό που ελάμβαναν».

Στη συνέχεια ο Τάσος Πετρόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα των συντάξεων, λέγοντας πως «έχουμε αναρτήσει στο σύστημα "Ήλιος" τα νέα στοιχεία για την έκδοση συντάξεων, όπου εμφανίζονται βελτίωση των εσόδων, μείωση των δαπανών στην ασφάλιση και πολύ καλά δεδομένα όσον αφορά τη βελτίωση του μέσου όρου των συντάξεων».

Επίσης, ανέφερε ότι «οι προοπτικές της νέας δομής του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης θα δώσουν απαντήσεις στα παράδοξα που προκύπτουν από τη μελέτη των στοιχείων του συστήματος "Ήλιος", όπου ηλικίες από 50 έως 60 ετών, εμφανίζουν να παίρνουν πολύ μεγαλύτερες κατά το ύψος συντάξεις, από τους συνταξιούχους που είναι ηλικίας πάνω από 65 ετών». Όπως πρόσθεσε, «αυτό είναι ένα παράδοξο, το οποίο απαντιέται από τη στρεβλή ανάπτυξη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα, όπου για το ύψος της σύνταξης, αντί να παίζει ρόλο ο χρόνος ασφάλισης και η εργασία, έπαιζαν το ρόλο παράγοντες που σήμερα δεν υφίστανται καν, δηλαδή μισθοί οι οποίοι κάποτε ήταν πάρα πολύ ψηλά και σήμερα δεν υπάρχουν, αλλά διατηρούσαν πολύ υψηλά τις συντάξεις, χωρίς να ανταποκρίνονται σε αντίστοιχα ασφαλιστικά κεφάλαια, που συρρικνώνονταν αντί να αυξάνονταν».

Αυτά τα στοιχεία, σύμφωνα με τον Τάσο Πετρόπουλο, «ακτινογραφούν την εικόνα της παρούσας στιγμής στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και μας βοηθούν να καταλάβουμε την αναγκαιότητα που υπήρχε για την άμεση θεσμοθέτηση μιας διαφορετικής δομής στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης - μίας δομής την οποία εμπεριέχει πλέον ο ενιαίος φορέας κοινωνικής ασφάλισης για όλους τους ασφαλισμένους της χώρας». Αυτός ο φορέας, υποστήριξε, «εγγυάται πράγματι μία βιώσιμη λειτουργία για το μέλλον και με έναν τρόπο ο οποίος είναι πραγματικά παραγωγικός για την οικονομία, αλλά και εξασφάλισε ασφαλιστικά δικαιώματα γι' όλους».

Ο Τάσος Πετρόπουλος μαζί με τον γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέα Νεφελούδη και τη διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη θα συμμετάσχουν στις 19:30, στην εκδήλωση που οργανώνουν στην Παραλία Πατρών, ο εκπολιτιστικός σύλλογος εργατικών κατοικιών «Αγίου Ιωάννου» Παραλίας, ο εκπολιτιστικός και μορφωτικός σύλλογος εργατικών κατοικιών Λεύκας Πατρών και ο πολιτιστικός Σύλλογος Εγλυκάδος «Έκφραση».

Η εκδήλωση αφορά την οριστική παραχώρηση εργατικών κατοικιών, τις ευνοϊκές ρυθµίσεις ληξιπρόθεσµων ή µη οφειλών δικαιούχων εργατικής κατοικίας, οικισµών τέως ΟΕΚ και τη νέα µειωµένη ενιαία τιµή των 304,41 ευρώ ανά τ.µ. παραχωρούµενης κατοικίας, που εφαρμόζεται πανελλαδικά.

Όπως δήλωσε ο κ. Πετρόπουλος, «για εμάς, η διαχείριση του θέματος της εργατικής κατοικίας αποτελεί υποχρέωση μιας σωστής διαχείρισης των χρημάτων των ίδιων των εργαζομένων, διότι πρόκειται για χρήματα που επί δεκαετίες συγκεντρώθηκαν από τη δουλειά των εργατών και υπαλλήλων, και οφείλουμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις σχετικές δυνατότητες που δόθηκαν για την παροχή στέγης στο εργατικό δυναμικό της χώρας».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar ΓΑΤΟΣΚΥΛΛΟΣ

  Βεβαίως, παντού έχουμε πλεονάσματα και μετά αφού συγκρουστούμε με τη πραγματικότητα τρώμε τα μούτρα μας!

 2. avatar πότε

  θα περάσει από την οδό Χαριλάου Τρικούπη για να είμαστε εκεί να τον \"ζητοκραυγάσουμε\";

 3. avatar ´Ιο

  Στην Βρετανία μόλις οι Συντηρητικοί ανέβασαν την συμμετοχή των συνταξιούχων στην περίθαλψη άρχισαν να χάνουν θραματικα τα ποσοστά τους , που εδώ που καθε μερα εχουμε και κάποια περικοπή , συγνώμη μεταρρυθμίση !

 4. avatar Social Distortion

  Τελικά είναι καλά τα μνημόνια. Αρκεί να είναι οι αριστεροί στην μάσα.

 5. avatar Lafazan

  Χαχαχα! Με 3 χρονια αναμονη για να παρει ο κοσμος συνταξη, 315.000 να περιμενουν να παρουν, αυξησεις στις εισφορες ολων των ταμιων και τις συνταξεις των μη πολιτικων προσωπων να φτανουν τα επιπεδα του 70\'. ΠΡΟΦΑΝΩΣ και βγαλατε πλεονασμα μετα απο 8 χρονια μνημονια! Ευτυχως παντως που βρηκατε την πηγη του προβληματος και το λυσατε. Μπραβο σε εσας, τους προηγουμενους και την τροικα. Αστερακια φωτεινα!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει