Θέμα χρόνου θα πρέπει να θεωρείται η ανακοίνωση της παράτασης της προθεσμίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων καθώς απομένουν μόλις 6 ημέρες ως την λήξη της διορίας και περίπου 1,3 εκατ. φορολογικές δηλώσεις δεν έχουν υποβληθεί. Για να υποβληθούν εμπρόθεσμα όλες, θα πρέπει κάθε μέρα και το Σαββατοκύριακο και έως την Δευτέρα 31 Ιουλίου στις 3 μ.μ. που θα λήγει η διορία να υποβάλλονται περίπου 200.000 δηλώσεις.

Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξετάζουν να δοθεί παράταση μέχρι τα τέλη Αυγούστου και να μεταθέσουν για το 2024, τον καθορισμό ενός νέου πλαισίου και χρονοδιαγράμματος για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων που δεν θα χρειάζεται να δίνεται καμία παράταση.

Παρά τα αιτήματα που έχουν πέφτουν βροχή στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για παράταση έως και 30 Σεπτεμβρίου, στο οικονομικό επιτελείο δεν συζητούν μετάθεση της προθεσμίας υποβολής πέραν της 25ης ή της 30ης Αυγούστου, το αργότερο. Και αυτό γιατί θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την καταβολή του Market Pass στους δικαιούχους. Σημειώνεται ότι η ενίσχυση θα καλύπτει ένα ακόμη τρίμηνο (Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο) και θα δοθεί στα νοικοκυριά με βάση τα εισοδήματα του 2022 τα οποία εμφανίζονται στις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Η καταβολή του επιδόματος των 66-300 ευρώ θα γίνει σε μια ή σε δυο δόσεις στις αρχές του φθινοπώρου.

Σε περίπτωση που ανακοινωθεί παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις δεν θα αλλάξει ο αριθμός των δόσεων για την εξόφληση του φόρου. Διατηρούνται οι 8 δόσεις αλλά με τη διαφορά ότι για τις δηλώσεις οι οποίες θα υποβληθούν εμπρόθεσμα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει έως τις 31 Αυγούστου να έχουν εξοφλήσει τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου, δηλαδή τη δόση του Ιουλίου και τη δόση του Αυγούστου.

Επίσης, στην περίπτωση αυτή, εξετάζεται να παραταθεί και η έκπτωση του 3%, εφόσον ο φόρος εξοφληθεί εφάπαξ έως το τέλος Αυγούστου.

Οι δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής δείχνουν αύξηση του μέσου φόρου που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα. Ο μέσος πρόσθετος φόρος έχει ήδη φθάσει στα 1.285 ευρώ. Αν και είναι χαμηλότερα από τα περίπου 1.400 ευρώ, στα οποία κατέληξε πέρυσι ο μέσος πρόσθετος φόρος, το πιθανότερο είναι πως ο λογαριασμός της φετινής λυπητερής από την Εφορία θα φθάσει ακόμη πιο ψηλά.